Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убили Осама намясто, можело да е въоръжен

10 септември 2012, 13:12 часа • 4835 прочитания

Осама бин Ладен е бил убит намясто, тъй като терористът е криел ръцете си и може да е бил въоръжен, когато специалният отряд на американския военноморски флот е нахлул в стаята му. Това разказа в ефира на телевизионния канал Си Би Ес авторът на книгата, посветена на тази операция, член на отряда, ликвидирал бин Ладен, пенсионираният офицер Мат Бисонет, предаде ИТАР-ТАСС.

Операцията, в резултат на която беше ликвидиран международният терорист номер едно, беше проведена в пакистанския Аботабад през май 2011 г.

По думите на бившия офицер, след проникването в дома, където бин Ладел се е укривал, човек от морските тюлени е видял фигура в коридора на къщата и е произвел изстрел. След това той и негов колега са открили лидера на „Ал Кайда” в неговата спалня с куршум в челюстта. Те са стреляли в него втори път, тъй като ръцете на бин Ладен са били скрити и е било възможно да е държал оръжие.

Тези детайли не се съдържат в получилата скандална известност книга, нито в по-рано публикуваните сведения за самата операция.

Книгата „Нелек ден” още преди излизането си на пазара предизвика доста смут в американските медии. Това беше свързано не само с нейната тема, но и с това, че Бисонет, който написа книгата под псевдонима Марк Оуен в съавторство с журналиста Кевин Морер, не я е предоставил на Пентагона и ЦРУ за запознаване преди публикацията й. От ведомствата се опасяват, че текстът може да съдържа секретна информация. На 31 август министерството на отбраната заплаши автора със съдебно преследване.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес