Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тракийски звезди" ще греят в небето на Пловдив

27 май 2014, 08:00 часа • 19133 прочитания

Днес от авиобаза Граф Игнатиево започват полетите в международната тренировка "Тракийска звезда 2014", която ще продължи до 4 юни, предаде БГНЕС от Пловдив.

В тренировката участват екипажи от 148-мо авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота с F-16, румънски МиК-21-Lancer, F-16 на гръцките ВВС и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, щурмовите самолети Су- 25 от авиобаза Безмер и учебно-бойните L-39ZA от учебно-авиационна група Долна Митрополия. Американските самолети са пребазирани на Граф Игнатиево, а румънските и гръцките пилоти ще летят от своите бази за постоянна дислокация.

Цел на международната тренировка е повишаването на оперативната съвместимост между ВВС на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените бази в България. Ще се изпълняват задачи като тактически прехвати на самолети- нарушители, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции, нанасяне на симулирани въздушни удари по земни и морски обекти. Ще се усъвършенстват и процедурите по приемане и предаване на управлението на изтребители между българските, румънските и гръцките командни центрове – това е част от подготовката на бъдещи трансгранични операции.

От днес до края на тренировката са планирани интензивни полети, включително и на малки височини в района на Югоизточна България. На 29 май ще има Ден за високопоставени гости и медии. В програмата е предвидено представяне на мисиите и задачите, наблюдение на полети и статичен показ на авиационна техника.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес