Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър: Процедурата за избор на главен прокурор трябва да продължи

17 октомври 2024, 10:59 часа • 381 прочитания

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) трябва да продължи, тъй като не е правилно ръководните органи да се управляват от лица с изтекли мандати или от временно изпълняващи длъжностите. Конституцията предвижда възможност за провеждане на тези процедури, затова те трябва да бъдат изпълнени. Това заяви министърът на правосъдието Мария Павлова преди заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

По думите на Павлова, дали президентът ще подпише указ за назначаването на главен прокурор и председател на ВАС ще стане ясно през януари или март. Тя също така уточни, че не възнамерява да предлага кандидати за тези позиции. Още: Правосъдният министър видя повече от три положителни качества у Сарафов за поста главен прокурор

Тя призна правото на президента да има критики, както и на неправителствените организации, политическите формации, които критикуват процедурата, но многократно напомни, че ВСС, а и много други органи, са били поставени от политиците в тази ситуация - ключови органи и институции да функционират с години изтекъл мандат. И после реторично попита "добре ли е да спрем процедурата за избор на главен прокурор и да имаме обвинител номер едно с 10-годишен мандат".

"През последните две години Народното събрание не прие правила за изборите и не прояви интерес да започне тази процедура. Дори беше отменен изборът на вече избрани членове от магистратската квота", отбеляза министър Павлова. Още: Министър Мария Павлова не иска да е главен прокурор

Съдийската колегия на ВСС вече е приела график за провеждане на процедурата за избор на нов председател на ВАС. Изборът е планиран за 20 март, а Пленумът на ВСС предстои да одобри графика. В четири поредни заседания на Пленума ще се приемат кандидатури.

Припомняме, че мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Чолаков изтича в края на ноември, а изборът на нов главен прокурор е насрочен за 16 януари.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес