Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече прозрачност на ЦИК: "Демократичен център" ще следи честността на вота

17 октомври 2024, 10:58 часа • 321 прочитания

Новата гражданска организация "Демократичен център" започва мониторинг на изборите и изборния процес в България.

Инициативата е дело на общественици и изборни експерти, а като лица на неправителствената организация застават Стоил Цицелков, който е и член на Обществения съвет на ЦИК, Десислава Николова - председател на "МлаДА България", депутатът от БСП в три парламента и бивш зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов и бившия заместник регионален министър Александър Стоянов.

Първият им приоритет ще бъде мониторингът на изборния процес. Тяхната цел е да осигурят честни и прозрачни избори, като ще следят както за правилното организиране на вота, така и за спазването на законовите процедури на 27 октомври.

Как ще работи?

"Демократичен център" ще осъществи подробен мониторинг на няколко ключови аспекта, за да гарантира честността на изборния процес в България. Основните направления на техния мониторинг ще включват наблюдение на машинното гласуване, видеонаблюдението, както и процеса по обработка на резултатите. 

Новата платформа е само началото на дългосрочен ангажимент за мониторинг и анализ на важни секторни политики в България, коментираха представителите на "Демократичен център" на брифинг в БТА. Организацията ще продължи да следи и анализира действията на институциите, като резултатите ще бъдат представяни пред обществеността.

"Това не е политическа, а е гражданска платформа. Широк кръг професионалисти от различни области са се обединили, а целта е в обща платформа да можем да обединим вече съществуващи инциативи. Идеята е да обединим широка общесвена дискусия по различни належащи теми. Всеки един гражданин може да се присъедини и да стане наш член. Експертите също са добре дошли със своите анализи, стига те да са базирани на реални научни изследвания, данни и факти", коментира Стоил Цицелков, който е и изборен експерт от Сдружението за честни избори "ОЧИ".

Снимка: БГНЕС

Непартийната гражданска платформа ще събира, а след това ще идентифицира належащи проблеми. "Затова темите, които са включени в сайта, са разпределени както са комисиите в НС. Тоест – да сме по-продуктивни, когато по определена тема се съберат сигнали. Там ще може да се създаде дискусия, а по-интересно е, че ще можем да предлагаме и законодателни промени, когато това е пътят за решаване на някои проблеми", каза още Цицелков, цитиран и от БНР.

Бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов допълва: "Всеки от нас получава ежедневно сигнали от граждани, от организации, които всъщност се безпокоят от това, което се случва. Тук е ролята на институциите да си свършат работата, така че тези сигнали се предават към тях. Това, което следва да видим, е дали те ще успеят да се справят със своята заявка, която подадаха, че ще преборят купения вот. Това, което наблюдаваме до момента, не ни дава много увереност. Идеята на неправителствената организация, която създаваме, е да подпомага институциите в тяхната дейност, да събира тези сигнали, да ги предава, да прави анализи и чрез нашите експерти, които се занимават с тази настройка за вътрешния ред, да подпомагаме тяхната дейност", заяви Кирилов.

"Централно избирателната комисия трябва да се бори за повече доверие в изборния процес, а постигаме повече доверие, когато имаме повече прозрачност", допълни Благовест Кирилов пред Euronews България.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес