Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свидетелски показания уличават един от имамите по делото в Пазарджик

28 ноември 2012, 11:06 часа • 9205 прочитания

На подновеното днес дело срещу 13-те имами, обвинени в разпространяването на радикален ислям, беше публично оповестен протокол на свидтел срещу един от обвиняемите - Ахмед Муса Ахмед.

Според свидетелските показания допреди 10 години в кварталите със смесено население в Пазарджик не е имало никакво етническо напрежение - всички са живеели в разбирателство. Напрежението се появило преди около 10 години - след построяването на джамията „Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик. Според свидетеля промяната се дължи на проповедите на Ахмед Ахмед, в които той говори, че тези, които не са мюсюлмани, трябва да бъдат изгорени.

Свидетелят си спомня още, че преди години Ахмед Ахмед е бил осъден за това, че е развявал мюсюлманско знаме в ромския квартал в Пазарджик. Той е правил проповедите си на турски език. По време на една сватба е казал, че християните трябва да бъдат убити, а жените и децата им да останат за мюсюлманите, предаде Агенция "Фокус". „Поклон пред тези, които режат глави за вярата си”, казал Ахмед.

Според свидетеля Ахмед Ахмед има около 20 приближени, които са известни още като наказателен отряд. Те са извършвали нападения срещу християни. Свидетелят посочва за пример случай, в който преди Великден те са нападнали група младежи – християни и след побоя едно от момчетата е прието в болница.

Според свидетеля привържениците на Ахмед Ахмед не искат държавен, а религиозен съд. Те смятат, че не само България, а целият свят ще стане ислямски, готови са да слагат бомби и да гърмят, ходят облечени както талибаните в Афганистан. Ислямът им няма нищо общо с традиционния. Според тях не трябва да се гласува на избори, тъй като Аллах определя кой какъв да бъде. Свидетелят твърди, че те живеят заможно, без да работят.

Междувременно пред сградата на Съдебната палата в Пазарджик заместник-председателят на ВМРО БНД Ангел Джамбазки заяви, че България е на ръба на гражданска война след разпада на социалната политика в държавата.

По думите му ромското население в махалите е на ръба на бедността и няма да се остави в това положение, а ще направи всичко възможно да извоюва някакви блага от държавата. Според Джамбазки радикалният ислям не е просто религия, той е политика, защото така или иначе хората, които изповядват този тип религия, са извоювали своите религиозни права и този път те вече ще воюват за място в политиката.

Протестът на националистите протича мирно, а към него се присъединяват и все повече граждани.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес