Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сиренето и кашкавалът поскъпват с 40-50% за последната година

07 ноември 2022, 14:44 часа • 5427 прочитания

Сиренето и кашкавалът отбелязавт рекордно поскъпване за последната година. Средно по борсите цените на млечните продукти са се увеличили с 40-50% от миналия ноември досега, а до щанда в търговската мрежа ръстът е още по-голям. Така в магазините вече откриваме кашкавал за над 35 лв. за килограм, а цената на сиренето достига 25 лв.

“При кашкавала ръстът е около 47% на годишна база, а при сиренето - 57%, при маслото – 39%, при киселото мляко – около 40% спрямо същия период на миналата година”, обясни Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържищата.

От бранша обясниха, че разходите за изхранване на животните и преработка на млякото са скочили поне двойно. “Първо, за да има мляко, трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха. Горивата поскъпнаха двойно, а торовете – между 4 и 7 пъти. Оттук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум със 100%”, казва Зоров в ефира на Нова телевизия.

Все по-скъпа става и преработката на млякото, изчисляват от бранша. Затова и ръстът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, бил неизбежен. 

“При 1.20 лв. цена на сурово мляко не може да излезе кашкавал от производител на цена под 18 лв. Няма как да се случи, дори производителят да не реализира печалба. Имитиращите продукти може да бъде по-евтини, обаче кашкавал, произведен от българско кисело мляко, направен както трябва, производител не може да го произведе под 18 лв./кг”, обясни собственикът на мандра Никодим Войнов. Той не изключва възможността количеството на българските млечни продукти сериозно да намалее, което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата. От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 до 11.41 лв., а при пакетче масло за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74 лв., показват разчетите на Комисията по стоковите борси и тържищата.

От комисията, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда до края на годината.

ОЩЕ: Цените на хранителните стоки се понижават плавно

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес