Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптомите на антракс се появяват до 7 дни след консумация на заразено месо

18 юли 2015, 17:44 часа • 16745 прочитания

При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по повод случая с починалия 53-годишен пастир от Варна. По думите му, в този случай тревожното е, че заразено месо е било продадено за консумация и на други хора и то без контрол от страна на ветеринарните власти.

"Така възниква заплахата от епидемиологичен взрив, от т. нар. чревна на антракса, която се появява тогава, когато човек консумира месо от болно животно. В този случай месото не е било добре термично обработено, вероятно не е било печено, пържено или варено достатъчно дълго време. Тогава микробът попада в храносмилателната система. Той обаче рядко може да засегне и възпали гърлото, в повечето случай засяга червата", обясни пред "Фокус" проф. Кантарджиев.

Той допълни, че симптомите на заболяването се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. "Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", увери проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, ако преди консумация месото е преминало през добра термична обработка, то не крие риск. „В случаите на контакт със заразени животни хората задължително трябва да бъдат с ръкавици и да дезинфекцират след това ръцете си”, подчерта професорът.

Тодор Кантарджиев допълни, че органите на МЗ са взели мерки още от вчера сутринта. Той увери, че епидемиолози от РЗИ-Варна вече са отишли на място, за да потърсят хората, за които се смята, че са консумирали от заразено месо.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес