Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СГС ще гледа мярката на Николай Русинов

12 декември 2012, 07:09 часа • 4163 прочитания

СГС ще разгледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Николай Русинов – Чеци - единствения засега обвинен в убийството на Яна Кръстева.

Николай Русинов е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Заседанието ще започне в 10.00 часа. Състав с председател Снежанка Кьосева ще разгледа искането му за това да излезе от ареста. Това е и съставът, който ще гледа делото срещу него по същество, съобщи БГНЕС.

Прокуратурата вече внесе в съда обвинителния акт срещу Николай Русинов. Той е обвинен за това, че на 09.07.2011г., в София, в парк "Борисова градина" в съучастие, като извършител с неустановени по делото лица, умишлено е умъртвил Яна Кръстева. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. Материалите от разследването за неустановените и неиздирени съучастници на Николай Русинов са отделени в друго дело. Издирването им продължава.

Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на Софийски градски съд и остави Чеци в ареста. На 9 август 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) също остави Николай Русинов - Чеци в ареста. Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лева на Чеци, която му беше наложила Софийски градски съд. На практика Чеци изобщо не е напускал ареста след задържането му, това можеше да стане само, ако САС беше потвърдил определението на СГС.

Яна Кръстева бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ. Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството. По тялото на убитата Яна, включително в областта на половите органи и краката, имало косми с неговото ДНК. Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода. Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване. На 26 юли 2011 г. пък бе задържан и Николай Русинов от граничните власти на летище "София" след пристигането му с редовен полет от Истанбул.

Редактор: Е. Гигова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес