Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разсекретиха 1 000 страници за клането край Катин

12 септември 2012, 12:40 часа • 7756 прочитания

САЩ съобщиха, че са декласифицирали над хиляда страници документи във връзка с клането в Катин, при което хиляди поляци са били убити от съветските войски по време на Втората световна война, предаде БГНЕС.

Разсекретяването е станало в понеделник вследствие на молба от името на изследователската група "Катински съвет" от двама американски юристи до президента Обама.

Катинското клане в западната част на Русия се е състояло през 1940 г. по инициатива на Сталин. Близо 22 000 полски пленници, 4 000 от които офицери, са загубили живота си от куршумите на Червената армия.

През 1943 г. нацистите откриват масовите гробове. Съветският съюз призна за масовите убийства едва през 1990 г., като в продължение на десетилетия прехвърляше вината върху нацистите.

От своя страна американците направиха заключение за отговорността на СССР едва през 1951 г. след разследването на анкетната комисия на Конгреса – Комитетът Мадън, се казва в сайта на американските архиви.

В доклада на комисията Мадън се уточнява, че желанието да се щади съветския съюзник, като се крие с години истината "не е ясно". Той заключава, че американските власти не са успели да преценят правилно "ясните сигнали, подсказващи заплахата от страна на Русия след 1942 г.", според архивите.

Според Комитета Мадън, разкрива още сайтът на американските архиви, американският подход към Съветския съюз би могъл да бъде различен, "ако нарочно скриваните от публиката информации са били предоставени по-рано".

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес