Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ няма да пускат снимките на мъртвия Осама

11 януари 2013, 10:08 часа • 7995 прочитания

Администрацията на президента Барак Обама продължава да отстоява решението си да не публикува снимките на убития терорист №1 в света Осама бен Ладен. Според Белия дом огласяването на кадрите би навредило сериозно на националната сигурност, предаде БГНЕС.

Предводителят на "Ал Кайда" беше ликвидиран при операция на американски командоси през 2011 г. в леговището му в Пакистан. По време на акцията бойците направили 52 кадъра, за да докажат гибелта на мишената си.

Медии от цял свят се опитват всячески да се доберат до тези 52 снимки. Но от Белия дом отказват с довода, че публикуването им би предизвикало изблик на гневна, дори свързана с насилие реакция към всички американци.

През април 2012 г. съд отхвърли иск на медия и прие позицията на ЦРУ, че публикуването на снимките може да застраши националната сигурност.

Организацията Judicial Watch обжалва решението, поради което имаше изслушване по делото в четвъртък. На него министерството на правосъдието предупреди отново, че публикуването на снимките може да нанесе само вреда на Америка. Не е ясно кога съдът ще се произнесе по делото.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес