Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Превозвачите се оплакват: Полицията не пуска автобусите и камионите да влязат в София

10 май 2022, 11:10 часа • 2483 прочитания

Превозвачите отново излизат на протест. Основните искания на превозвачите са намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

От бранша предвиждат да блокират важни пътни артерии както в София, така и в страната.

Малко след 8:00 часа на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се малко по-късно те да тръгнат към Министерския съвет, като ще блокират участъците от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г. С. Раковски”. Камионите, които не влязат в центъра на столицата, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско шосе”.

"Държавата прилага репресивни мерки, ползвани по времето на комунизма към автобусния и товарния сектор в страната", каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя посочи, че от 8 часа камионите са събрани на входа на София. “Имаме разрешение от Столична община, имаме протокол, подписан от полицията, утвърден маршрут на тръгване. В 9 часа трябваше да тръгнем на шествие в посока центъра на София. В момента всички автобуси и камиони стоят блокирани от полицията, която не ни позволява да тръгнат към града", каза Милтенова, поише БГНЕС.

Входовете на Пловдив също са блокирани от тежкотоварни камиони.  Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

В Бургас над 300 тежкотоварни машини и автобусни превозвачи се включиха в протестно шествие. Те преминаха с бавна скорост по ключови булеварди в морския град и затрудниха трафика.

Превозвачи от Стара Загора също протестирахa. Близо 30 автобуса преминаха с автошествие през част от града. Те ще протестират всеки ден до 18 май, когато ще спрат автобусните превози.

Шествието на ТИР-ове и автобуси в Благоевград тръгна от 88-и километър на АМ "Струма".

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви, че с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата тя каза, че промени в средата на годината ще доведат много фирми до фалити.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Ако исканията не бъдат изпълнени, има риск от фалити - на транспортни компании и автобусни превозвачи”, заяви в ефира на Нова телевизия Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

Припомняме, че на 5 май част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. Те се заканиха и че на 18 май ще спрат автобусните превози.

ОЩЕ: Зам. регионален министър: Няма да се поддадем на натиска на превозвачите

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес