Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Перес: Близкият изток се нуждае от сигурност

06 август 2012, 17:27 часа • 3826 прочитания

Израелският президент Шимон Перес подчерта необходимостта от мир и сигурност в Близкия Изток след срещата си с гръцкия си колега Каролос Папуляс, предаде БГНЕС.

"Искаме свят на туристи, не свят на терористи", заяви Перес в първия ден от тридневната си визита в Гърция, имайки предвид последиците от тероризма за изключително важната туристическа индустрия.

Перес осъди ролята на Иран в безредиците. "Бих искал да кажа, че основата на тероризма днес е Иран. И поради това виждаме в иранското ръководство сърцевината на тероризма. Терорът застрашава всички", изтъкна израелският президент и допълни, че убийството на 16 египетски охранители от въоръжен мъж близо до израелската граница вчера отразява нуждата от сътрудничество между Израел и Египет за гарантиране на сигурността в региона.

Папуляс заяви от своя страна, че Гърция подкрепи създаването на независима и демократична палестинска държава, която ще съжителства мирно с Израел. "Искам да подчертая, че за Гърция сигурността на държавата Израел е съществена и важна част от решението", допълни той.

Атина, която традиционно е проарабски настроена, в последно време засили връзките си с Израел и това е петото посещение на високопоставен израелски представител в Гърция в последните две години. Перес ще има среща и с премиера Андонис Самарас.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес