Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официална статистика сочи, че българите във Великобритания по-рядко се занимават с престъпления

06 декември 2013, 11:01 часа • 20485 прочитания

България не е в списъка с 20-те най-проблемни държави, чиито граждани са най-замесени в престъпна дейност във Великобритания. Това заяви българският посланик във Великобритания Константин Димитров, визирайки изследване на Британския институт за демокрация.

По думите му става въпрос за оценката най-вече на престъпления като джебчийство и агресивна просия. Една от мерките, които Великобритания иска да наложи след отварянето на трудовия си пазар от Нова година, е точно екстрадиране на имигранти от България и Румъния, които се занимават с просия и същевременно се възползват от социални помощи.

Вчера, по време на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието Лондон внесе своите предложения за ограничаване на т.нар. социален туризъм.

В Центъра за помощ на източноевропейци във Великобритания се сблъскват с проблемите на мигрантите вече 30 години. Наблюденията им противоречат на обществения страх, че българите и румънците ще злоупотребяват с щедрата социална система.

„Не сме забелязали тенденция източноевропейците да живеят на социални помощи и да се възползват често от социалните блага. И всъщност, това е един от основните им проблеми, че не молят за помощ. Може да се борят със заболявания сами в пълна мизерия, но не биха помолили за помощ”, казва Барбара Дроздович, Център за помощ на източноевропейци, цитирана от bTV.

През изминалата година 8 хиляди българи са започнали работа във Великобритания. Официална статистика колко от тях продължават да се трудят на Острова обаче няма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес