Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общините във Видинско не могат да си платят сметките за ток

31 януари 2022, 20:15 часа • 1281 прочитания

Единадесетте общини от Видинска област са изправени пред невъзможността да си платят сметките за ток и на много места кметовете са принудени да спират уличното осветление, което създава предпоставки за престъпления, да пестят от работна заплата и други разходи.

Това каза пред журналисти днес депутатът и заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова, цитирана от БТА. Според нея ценовият шок за общините е огромен и увеличението на сметките за електроенергия за декември на места е 3 - 3,5 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 г.

Пред журналистите Кирова разпространи справка за сметките за ток за ноември и декември 2020-а и 2021 г. на 11-те видински общини. Така например, ако през ноември 2020 г. община Брегово е имала сметка за ток от 10 152 лв., то за същия месец година по-късно сметката вече е 36 468 лв. или увеличението е над 26 000 лв., същото е и положението за декември. В община Димово сметката за декември 2021 г. е с 44 777 лв. повече от платената през същия месец година по-рано.

Кирова допълни, че "ситуацията е много тежка и в социалните домове, детските градини, училища, болници". Непосилните цени на електроенергията са и основният проблем, който е бил поставен пред нея, през последните дни от гражданите и представителите на малкия и среден бизнес от Видинско, каза още зам.-председателят на НС. По думите й наложеният мораториум върху цените на тока за битовите потребители е само кратка отсрочка. Кирова допълни, че очаква трайно решение от Министерството на енергетиката, което да е за няколко месеца напред.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес