Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 29 ноември

29 ноември 2017, 22:00 часа • 4785 прочитания

Иран отказал достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет, Комисия в НС остави хиляди хора без възможност да си вземат неизплатените заплати, а Валери Симеонов се захвана с качеството на ракията у нас.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешната сряда, 29 ноември.

ИРАН ОТКАЗАЛ ДОСТЪП ДО ВЪЗДУШНОТО СИ ПРОСТРАНСТВО НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ НИ САМОЛЕТ

Проблем с правителствения самолет, Иран е отказал достъп до въздушното си пространство. Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, каза в Рияд, Саудитска Арабия, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. По-късно временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги заяви, че става въпрос за техническо недоразумение.

БОРИСОВ И КРАЛ САЛМАН ПРОВЕДОХА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ

Премиерът Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес, съобщиха от правителствената пресслужба.

ПО КЪСНИ ДОБИ ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА РАМКАТА НА БЮДЖЕТА ЗА 2018 Г.

По късни доби депутатите приеха рамката бюджета за 2018 г. В 21 часа след двучасови дебати Народното събрание прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. Това стана след като 120 депутати гласуваха "за", 86 "против" и 1 "въздържал се".

БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК МИНА ЗАЕДНО С МОРАТОРИУМА ВЪРХУ НОВИ ЛЕКАРСТВА

Предложението на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи забрана за плащане на нови лекарства, терапии и дейности през следващата година беше прието на второ четене от мнозинството в Народното събрание заедно с целия проектозакон за бюджета на касата за догодина.

КОМИСИЯ В НС ОСТАВИ ХИЛЯДИ ХОРА БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ВЗЕМАТ НЕИЗПЛАТЕНИТЕ ЗАПЛАТИ

Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание на практика остави над 3 хил. души, чиито заплати не са изплатени, без възможност да си получат възнагражденията.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: ЩЕ ВЗЕМЕМ МЕРКИ, РАКИЯТА НЕ Е ПО-ДОЛУ ОТ КАШКАВАЛА

Ще предложим законова промяна на етикетите на спиртните напитки да се изписва колко % е зърненият етанол. Ще защитим „баламите”, произвеждащи ракия и спазващи закона, които си плащат акциза от сивия сектор чрез повече контрол на държавата и от големите спиртопроизводители. Това заяви пред медиите вицепремиерът Валери Симеонов след среща в МС с производителите от сдружение „Българска домашна ракия”.

МВнР ОСТРО ОСЪДИ ПОРЕДНОТО ИЗСТРЕЛВАНЕ НА БАЛИСТИЧНА РАКЕТА ОТ КНДР

Република България остро осъжда поредното изстрелване на балистична ракета от Корейската народно-демократична република (КНДР). Това се посочва в изявление на Министерството на външните работи (МВнР) по повод изстрелването от КНДР на балистична ракета на 28 ноември 2017 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството.

БЮДЖЕТЪТ ЗА ПЕНСИИ, БЕЗРАБОТИЦА И ДЕТСКИ Е ЯСЕН, ГЕРБ ПОДКРЕПИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БСП

Народното събрание прие окончателно законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г., който и работодателите, и синдикатите отхвърлиха.

ОТКРИХА ПО-СТАРА ОТ ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ

Професор Лилия Илиева от Филологическия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" откри оригиналния ръкопис на първата История на България от Петър Богдан. Тази история е с век по-стара от историята на Паисий.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес