Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 27 юли

27 юли 2017, 22:00 часа • 1258 прочитания

Парламентът прие с пълно единодушие декларацията към Договора за добросъседство с Македония, Анкара изпраща нов посланик у нас, ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на "човека на ДПС" за СРС, а Евросъюзът отпусна 209 млн. евро на Гърция за справяне с мигрантската криза.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 27 юли.

ДЕПУТАТИТЕ ЕДИНОДУШНО ОДОБРИХА ДЕКЛАРАЦИЯТА КЪМ ДОГОВОРА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО С МАКЕДОНИЯ

Народното събрание прие единодушно декларацията относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. 206 народни представители гласуваха „за”, нямаше против или въздържали се.

ДВЕ БЪЛГАРКИ И БРИТАНЕЦ СА АРЕСТУВАНИ В ТУРЦИЯ ЗАРАДИ ТЕРОРИЗЪМ

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, съобщи тази вечер агенция СонДакика. За сега не са известни имената на сънародничките ни.

ВЛАДИМИР ПУТИН КОМЕНТИРА САНКЦИИТЕ НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ

Руският  президент нарече разработването на нови ограничения от страна на Вашингтон "действия с особен цинизъм". По думите му отговорът на Русия ще зависи от окончателния вариант на законопроекта. Според него се правят опити Русия да бъде провокирана

 

ГЬОКЧЕ ОТИВА В ГВАТЕМАЛА, АНКАРА ПРАЩА НОВ ТУРСКИ ПОСЛАНИК У НАС

България ще има нов турски посланик, който ще замени досегашния представител на Анкара у нас - Сюлейман Гьокче. За дипломат в София е посочен Хасан Улусой, съобщава Hurriyet Daily News. Досегашният турски посланик у нас пък отива в Гватемала.

ДАНС ОТНЕ ДОСТЪПА ДО КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ НА "ЧОВЕКА НА ДПС" ЗА СРС

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев. Мотивите са, че Гатев е ненадежден и не може да пази информация.

ЕС ОТПУСНА НА ГЪРЦИЯ 209 МЛН. ЛВ. ЗА СПРАВЯНЕ С МИГРАНТСКАТА КРИЗА

Европейската комисия (ЕК) обяви нов пакет за спешна помощ за Гърция, за да се справи с кризата с бежанците с оглед на десетките хиляди мигранти, които остават на територията на страната, съобщава Ekathimerini.

Пакетът е на стойност 209 млн. евро, като 151 млн. евро са за програма за подпомагане на семействата на бежанци да наемат жилища и да разполагат с пари, за да напуснат бежанските лагери.

БСП-ПЛОВДИВ СЕ РАЗГРАНИЧАВА ОТ ГЕОРГИ ГЕРГОВ

Националният съвет на БСП да изясни дали цитираните в интервюто партийни дейци подкрепят тезите на Георги Гергов, се посочва в позиция на регионалната структура на партията, съобщиха от Съвета на БСП – област Пловдив.

ДАВАТ 43 МЛН. ЛВ. ЗА РЕМОНТ И ОБОРУДВАНЕ НА 13 УНИВЕРСИТЕТА

Над 43 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяването на 13 университета по линия на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. по мярката за подкрепа на висшите училища в България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

ФРАНЦИЯ СЪЗДАВА НА ЛИБИЙСКА ЗЕМЯ "ГОРЕЩИ ТОЧКИ" ЗА ПРОВЕРКА НА БЕЖАНЦИТЕ

Това лято Франция ще създаде на територията на Либия оперативен център за търсещите убежище, които се опитват да достигнат територията на Европа през Средиземно море. Това съобщи в четвъртък държавният глава на Франция Еманюел Макрон, предаде AFP.

БЪЛГАРИ ЩЕ УЧАСТВАТ В СПАСЯВАНЕТО НА ЖИВОТНИ В СИРИЯ

Български представители на Фондация „Четири лапи“ участват в Международен екип, който спасява животни от конфликта в Сирия. Това коментира пред Радио "Фокус" д-р Марина Иванова, директор на Фондация „Четири лапи“ за България. По думите ѝ тази седмица предстои извеждането на последните 4 животни от зоопарка в Алепо, където се водят военни действия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес