Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 14 юни

14 юни 2019, 06:00 часа • 3873 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 14 юни, петък.

Вестник "Сега"

Медията коментира, че само в рамките на няколко дни прокуратурата кардинално е сменила версията си за 16-годишния ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм. За държавното обвинение той вече не е жертва, а изключително опасен терорист, който трябва да бъде арестуван, за да не застрашава живота на българските граждани. Апелативният спецсъд обаче не подкрепи тезата на прокурорите и остави на свобода момчето. Втората инстанция изцяло потвърди решението на първата отпреди седмица. Момчето остава под наблюдение на Детска педагогическа стая. 

Вестник "24 часа"

Всекидневникът отбелязва, че до края на годината БДЖ ще пуснат обществена поръчка за нови 4 хил. седящи места - мотриси и вагони. Това обяви председателят на съвета на директорите на “Холдинг БДЖ” Григори Григоров по време на обществено обсъждане. Средната цена на седалката е 25 хил. евро, така че общо поръчката ще е за около 100 млн. евро. Инвестицията ще е разсрочена в рамките на 7 години. От БДЖ се надяват новите места да са в наличност до 2023 г., коментира още вестникът.

Вестник "Труд"

Ежедневникът пише, че традиционни български храни могат да останат без защита на географското си наименование на европейско ниво, тъй като фирмите у нас имат разногласия относно рецептите и технологиите за производство на продуктите, които искат да регистрират в ЕС. Уточнява се, че националната защита на географските означения за произход на храни и напитки се отменя с нов закон за марките и географските означения, който бе приет на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Вестник "Монитор"

Изданието съобщава, че пощите ще може да са по-гъвкави в управлението на услугите си в малките население места. Депутатите от транспортната комисия гласуваха на второ гласуване промени в Закона за пощенските услуги.

Става ясно, че според измененията ще има най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 000 жители. Това дава възможност "Български пощи" да закрие станции, но пред депутатите ресорният министър Росен Желязков и шефът на пощите Деян Дънешки обещаха, че няма да оставят малките населени места без услуги.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес