Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назначени от Радев и ГЕРБ спасиха Соня Момчилова като председател на СЕМ

15 декември 2022, 12:27 часа • 6189 прочитания

Соня Момчилова остава председател на Съвета за електронни медии, след като двама от петимата членове на СЕМ поискаха оставката ѝ. Тя и останалите двама обаче не допуснаха предложението да бъде прието.

Пролет Велкова и Симона Велева – новите членове на медийния регулатор, избрани от квотата на Народното събрание – настояха за оставката на Момчилова. Причината е, че според тях шефът на СЕМ е изразила позиции, които се различават от тези на съвета.

Няколко организации вече поискаха оставката на назначената в СЕМ от президента Момчилова. Първи бяха от Българския хелзинкски комитет – заради публикация на Момчилова във Facebook, която по-късно беше изтрита и в която се съдържаха обиди към журналиста Мария Черешева. Черешева е част от екипа на международното разследване на осем медии, които показаха във видео историята на 19-годишен сириец, прострелян в началото на октомври на българо-турската граница (българските власти отричат). После се появи и втора част на разследването, показваща как бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец пред очите на "Фронтекс".

Асоциацията на евроепйските журналисти в България и „Репортери без граници“ също поискаха оставката на Момчилова заради обидите спрямо журналиста.

Според Закона за радиото и телевизията, за да се приеме оставката на председателя на регулатора, е нужно квалифицирано мнозинство от 4 гласа. Габриела Наплатанова, която бе избрана в СЕМ от Румен Радев, и Галина Георгиева, избрана от НС по предложение на ГЕРБ, гласуваха против оставката на Момчилова.

Пролет Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", в това число за това, че войната в Украйна е оправдана. В серия свои интервюта Момчилова оспори дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Киев след агресията на Русия.

Симона Велева се аргументира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ".

Пролет Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", в това число за това, че войната в Украйна е оправдана.
А Симона Велева се мотивира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ".
Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес