Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цанко Цанков за драмата с рекорда: Боли ме, защото атаката идва от българи!

07 октомври 2024, 14:38 часа • 451 прочитания

Българският плувец в открити води Цанко Цанков говори на пресконференция по повод драмата с рекорда му за преминаване на дистанцията от 120 километра по река Дунав без спиране. Бургазлията го боли най-вече от факта, че атаките към постижението му идвали от сънародници.

Драмата с рекорда на Цанков Цанков

"Лично мен ме боли, защото в основата на тези атаки стоят българи. Не американци или други, а българи. Няколко човека от България са изпратили мейл до Асоциацията за плуване в открити води, като в момента не можем да кажем техните имена. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема", заяви Цанков.

Цанко Цанков

Има рекорд, няма рекорд

Той направи две плувания в река Дунав в рамките на две седмици. Първо на 6 септември измина 108 км, а от екипа му обявиха постижението за световен рекорд, но впоследствие се оказа, че румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115 км в Дунав през 2021 година. От Асоциацията за плуване в открити води WOWSA обявиха, че има съмнения за манипулиране и фалшифициране на данни и не признаха плуването на Цанко Цанков.

Втори опит

На 19 септември той премина 120 километра в река Дунав. Първоначално постижението бе ратифицирано от Асоциацията за световни рекорди OWR, но по-късно рекордът бе анулиран. "По отношение на второто ми плуване имаме всички необходими данни, документи за разлика от първото плуване на 6 септември, когато нямахме резервен gps. На второто плуване имахме три независими gps системи.  WOWSA не е някакъв ръководен орган, който е последна инстанция в нашия спорт. Няма тази тежест", каза още бургазлията.

Цанков и екипът му искат срещи с държавници

"Обърнахме се към адвокат от САЩ, който да се запознае с документите и може да заведем дело за нанесени морални щети в САЩ срещу въпросната асоциация. Ще изискаме срещи с министъра на спорта, премиера и президента, за да ги уведомим какво се случва с нас. Проблемът удря пряко по репутацията на България", разкри мениджърът на плувеца - Николай Илиев.

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес