Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настаняване в дом за възрастни хора – време е да зарежем предразсъдъците

22 октомври 2022, 00:33 часа • 6045 прочитания

Дълго време у нас се запази негативният предразсъдък към домовете за възрастни хора. Въпросът за възможността да бъдеш на такова място най-често звучи обидно за родителите, чиито деца се осмелят да повдигнат тази тема. Изразът „настанен в старчески дом“ сякаш руши всички семейни връзки. На ниво манталитет се е развила изкривена представа за такива пансиони като място, където възрастните хора изпитват много трудности, дискомфорт и копнеят за роднините, които се интересуват само как да си разделят наследството. Времената обаче се промениха. В тази статия ще разгледаме по-отблизо, какво е днес дом за възрастни хора и какви са неговите основни характеристики.

За съжаление, много пенсионери са принудени да живеят в дълбока самота, без подкрепата на роднини и приятели. Ситуациите са най- различни. Дори и да имат семейство, възрастните хора не общуват с роднините си. Най-често болестите се превръща в пречка за съвместен живот. И тогава, преместването на пенсионерите в дом за възрастни хора е най-доброто решение.

Пансионът за възрастни хора е институция, която позволява на пенсионери и хора с увреждания да живеят в него постоянно. Това място събира възрастни мъже и жени, които се нуждаят от грижи, медицинска и битова помощ.  

Персоналът на институцията поема всички задължения и се грижи за вашият роднина по най-добрия начин. Един добър дом за възрастни хора е прекрасно решение за всеки болен човек, който се нуждае от медицински грижи и наблюдение.

Ползите от надеждния дом за възрастни хора

Според мнозина, преместването на възрастен роднина в дом за възрастни хора е предателство. Всичко обаче зависи от всяка конкретна ситуация. Малко вероятно е някой да се съгласи, че пенсионер, лишен от семейна подкрепа, не трябва да прекарва старините си в прилични условия.  

В случай на преместване в пансион, възрастният човек получава много предимства:

  • Денонощен контрол и грижа
  • Добро хранене и дневен режим
  • Възможност за използване на специални инвалидни колички и друго необходимо оборудване (в случай на проблеми с движението)
  • Интересно и разнообразно свободно време
  • Лечение, медицински преглед при необходимост
  • Общуване с други възрастни хора, близки по дух и възраст
  • Възможността за редовни посещения роднини

Всъщност, пенсионерите, които мечтаят да прекарат старините си в комфорт и увереност в бъдещето, смятат, че животът в домове за възрастни хора е идеален вариант за тях. Тук те намират нови приятели и хобита, участват в развлекателни дейности и са под постоянно медицинско наблюдение. Ето защо, не бива да робувате на предразсъдъците, а да се погрижите за доброто на вашия скъп на сърцето човек!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес