Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №3 на седмицата: Кой иска Скопие да остане извън ЕС? Вижда му се кандилото

15 януари 2022, 11:00 часа • 10274 прочитания

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


Кой има интерес от продължаване на блокажа между България и Северна Македония? Когато си отговорим на този въпрос, тогава ще имаме и решение на проблема. Тези сили и интереси, които втвърдяват до безумие отношението на Скопие към София, очевидно държат РС Македония да остане извън ЕС колкото може по-дълго време.

Позицията на Скопие е доста разногледа в последно време. От една страна, искат в Европейския съюз. Официално, държавнически и като общество. От друга - същата тази държава поощрява антибългарските изказвания и прояви, включително обвинения във фашизъм и откровени репресии спрямо българите там.

Защото ако България е фашистка държава, както свободно се тиражира това в Северна Македония, значи Европейският съюз първо е приел за член фашистка държава, продължава да има за член фашистка държава, следователно самият той адмирира фашизма. Е, накъде сте се запътили тогава, братя край Вардаро?

Подобно шизофренно поведение сигурно си има логично обяснение, а логиката в случая е основно геополитическа. Въпреки че май този детайл с фашизма е повече от манталитета - може ли да ругаеш България и хич да не се сещаш кого обиждаш като последица? Може ли да тъпчеш българите, имащи паспорти на същия този ЕС, тоест - те са европейски граждани, и да очакваш от ЕС благословия? В крайна сметка, какво имаш като алтернатива, освен да се оплачеш на арменския поп колко лоши са българите? И той да се смее от сърце, защото българите първи признаха Македония и за разлика от гърците и сърбите изобщо не направиха проблем за нейното име, език или територия.

България направи много - и президентът Желев, и дипломати от всякакъв ранг, за да бъде призната тази нова държава от света. Заслугата на Желев е, че лично убеди Елцин и Демирел. Малко ли е? Защо беше сравнително бързо призната Македония? Защото светът тогава повярва на България и на младата нейна демокрация, твърдо ориентирана към ЕС и НАТО.

Да върнем лентата малко назад.

Когато признахме държавата Македония, от кого се беше отделила тя? От Югославия. Кой и до ден-днешен не може да ни прости това? Белград. За кого дълго време тази държава беше БЮРМ - Бивша Югославска Република Македония? Кой и до момента употребява "фашистка държава" и по отношение на Хърватия, също пожелала независимост и получила я чрез война?

Без коментар. Просто факти.

Скопие трябва да прецизира приоритетите си като държава. Ако най-сериозният приоритет е членството в ЕС и ако северномакедонците наистина желаят това, е редно да извървят своя път към постигането на тази цел. Така, както го е извървяла и България, а и много други страни-членки. На първо място, да спазва записаното в Договора, който сме подписали и който реално не спазва. На второ - да спре езика на омразата. На трето - да зачита правата на 120 000 български граждани.

Не е вярно, че властите в Скопие не знаят тези неща. Много добре ги знаят, но някаква невидима ръка ги държи на дистанция от България. И от Европейския съюз.

Хайде сега да поразсъждаваме чия е тази дъъълга ръка.

Кой има интерес на Балканите да няма повече държави, членуващи в ЕС, от приетите до момента? Чия концепция за сигурност ще бъде нарушена? Чии пазари ще бъдат застрашени? И чии безконтролни към момента финансови потоци? Колко от съседите на РСМ имат искрено желание тя да влезе в ЕС? И коя суперсила не иска? Същата ли, която припознава в Белград своя най-верен съюзник? Съюзник, който никога няма да влезе в НАТО и това го прави най-верен, а не православието, използвано като опиум за по-наивната част от народите.

Само че с кандило и тамян да прикриваш геополитически интереси може да е изконно славянско, но е твърде демоде. Иззад пушека прозират интереси, лесно видими дори от Брюксел. Та този, който се опитва да се скрие зад антибългарската истерия, не успява много добре - вижда му се кандилото.

Странно, но с Албания Скопие няма проблем. В РСМ не просто има албански партии, ами са и представени в парламента. Не просто са признати албанците за съставна част от македонски народ, но и са една четвърт от него - най-голямото малцинство. Защо българите са чак такъв проблем, щом не са половин милион като албанците, а една 120 000?

Консултативният съвет при президента, който се проведе в понеделник, препотвърди досегашната българска позиция по отношение на РСМ. И правилно, защото ние няма накъде повече да отстъпваме. Да обещаваме срокове е безсмислено, резултатите от спазването на договореностите ще са стабилни колони за изграждане на бъдещите мостове.

Набелязаното от КСНС е сплав от конструктивизъм и прагматизъм - съвместни комисии и ресорни работни групи, работа но Коридор №8, работа в посока реализация на двустранните интереси.

Ето защо и премиерът Петков заслужава специална подкрепа за посещението, което планира. Въпреки отлагането, то ще се състои, като поводът е и празничен. 30-годишнината от признаването на държавата Македония е хубав повод и за още нещо - властите в Скопие да започнат да се държат зряло и отговорно. Кандилото не е алтернатива.

 Автор: Евелина Гечева

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес