Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ излиза на протест, защото не се чува гласът на работещия българин

14 ноември 2013, 08:00 часа • 20540 прочитания

Гласът на работещия българин не се чува. Затова КНСБ организира протеста на 20 ноември. Това заяви председателят на синдиката Пламен Димитров в ефира на Нова телевизия.

По негови думи повече членове на КНСБ искат да има регионални протести, но все още не са готови за национална стачка. Димитров обяви и че две трети от синдикалните членове искат предсрочни избори, но има разделение кога да бъдат те. Повечето искат избори през пролетта на следващата година.

Едно от конкретните искания на КНСБ е хората, които работят и получават до 400 лева заплата, да не бъдат облагани с данъци. Ако това стане, да получат данъчен кредит. Другото искане е да няма временно замразяване на пенсионната възраст от само една година, а то да бъде от седем години.

В отговор на твърдението на икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев, че стачката е политически мотивирана и то конкретно по отношение на миньорите в „Мини Марица Изток”, президентът на КНСБ заяви, че министърът нещо не е разбрал. „Мини Марица Изток” излиза на 50 млн. лева загуба – това се случва за пръв път. Де факто сме застрашени от спиране на тока.

Димитров призна, че от КТ Подкрепа не искат да действат с КНСБ заради съмнения за договорка. Президентът на КНСБ каза, че такова нещо няма – ако имаше кой да даде нещо, щеше да е добре за работещите, но няма.

Димитров каза още, че синдикатите подкрепят студентите в исканията им, но не винаги и формите на протест, които избират. Аз лично съм против окупацията като форма на протест, каза синдикалистът.

Според Димитров дотук между 6-8 хил. души са заявили желание да вземат участие в националното шествие на 20 ноември, което ще тръгне от площад „Македония” в София.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес