Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирина Атанасова: Разделното хранене е пътят към добрата физическа форма

02 юли 2021, 14:00 часа • 23575 прочитания

В разгара на летния сезон разговаряме с персоналния треньор и експерт в разделното хранене Ирина Атанасова, която дава ценни съвети за тренировките, здравословната храна и поддържането на добра физическа форма през цялата година, а не само за лятото.

- Представете се с няколко изречения, разкажете за себе си и професионалния си опит.

Ще започна с това, което изгради живота и характера ми, а именно спорта. Израснах в залата по художествена гимнастика, където оставих сърцето си. В ученическите си години бях състезателка, след което се наложи да прекъсна. Това беше моментът, в който потърсих други начинания, които да ме разсеят от носталгията към гимнастиката. Така започнах да се занимавам с тенис на маса, но това се превърна по-скоро в хоби.

Не дълго след завършването на гимназията започнах да преподавам групови занимания, без да предполагам, че именно това ще се превърне в моя професия. Животът ме отведе там, където явно винаги съм искала да бъда.

Случайно открих място, което можехме и превърнахме в спортна зала. Тя функционира и до днес. Междувременно се дипломирах, изкарах и продължавам да го правя, няколко професионални сертификации и успешно взимане на лицензи за инструктор и треньор по различни групови занимания.

През 2018 г. станах и треньор по Port De Bras, както и официален представител на активността за България. Все още продължавам да организирам сертификационни програми за инструктори. Официален представител съм и на активността Fit Jumping (аеробика на трамплини), както и собственик на търговската марка.

Междувременно специализирах в индивидуалните присъствени и онлайн тренировки. Започнах и успешна работа по програми за разделното хранене и разпространението им, като помагам на хората да водят по-добър начин на живот и хранене, които да им помогнат да достигнат лесно и здравословно свето оптимално тегло. Работим съвместно с д-р Стоев, който е специалист по биохимия и изготвя режими за хора с определени здравословни проблеми.

Но на първо място съм съпруга и майка на две деца, сблъскваща се с това да съчетаваш семейство, деца, работа, задължения, хоби, хранене, спорт и всичко, което една нормална жена има в ежедневието си.

- Вие сте експерт в създаването на хранителни навици в комбинация със спорт и здравословен начин на живот. Какви съвети давате най-често?

Съветвам хората да се отърват от убеждението, че всичко трябва да е трудно, мъчително или дори невъзможно. Добрият начин на живот и хранене може да бъде много по-приятен, отколкото този, който си мислят, че им носи удоволствие. Нужна е само промяна на настройката.

- Доколко важно е разделното хранене и колко приема на храна трябва да имаме през деня?

От всичко, което съм научила досега за принципите на хранене и работата на нашия организъм е, че разделното хранене е правилното съчетание на продуктите, което следва принципа на естествената преработка на храната от организма. Няма специалист, който да го отрича и затова то се е утвърдило и доказало във времето.

Разделното хранене не е диета, не е временен режим, с който искаш просто да свалиш няколко килограма. То дава много повече - работи в хармония с нас самите и е в полза на метаболизма в дългосрочен план. Разделното хранене ни дава енергия и лекота, като редуцира излишните килограми. То трябва да бъде начин на живот, а не поредната диета "да сваля за лятото" и догодина пак.

- Напоследък е много модерно отслабването чрез "фастинг/intermittent fasting", т.е. периодично гладуване. Вие поддръжник ли сте на този метод и ако да, то как най-успешно да се прилага той?

Фастингът 8/16 е режимът, който аз самата следвам. Ползите му са познати от много отдавна, не знам защо чак сега му се обръща внимание.

Чела съм книги, написани още през 80-те години на миналия век, в които се описват ползите на този метод с часове за начало и край на храненето. Тогава наименованието "intermittent fasting" изобщо не се е използвало, то е ново и незадължително.

Фастингът 8/16 отново следва естествените процеси в нашия организъм, като оставя на тялото време за изчистване, за преработка и "почивка".

Идеята е в 24-часовото денонощие да се въздържате от консумация на храна за период от 16 часа или повече. През това време избягвате и всички други продукти, които може да съдържат калории, като дъвки, бонбони или овкусени напитки. В този часови период е позволено да се приемат само вода, чай и чисто черно кафе, но без мляко, захар, мед или подсладители.

В оставащите часове от денонощието се приемат храни, които са богати на мазнини, витамини и антиоксиданти, например: риба, ядки, семена, зеленчуци и плодове. Това е най–разпространеният вид “периодично гладуване” с редица ползотворни ефекти. Изключително подходящ е и за хората, които не обичат да закусват. По-подробна информация можете да намерите в моя сайт.

В днешно време има най-различни диети. Много от тях наистина помагат за отслабването. Общото между тях е, че всички залагат на калорийния дефицит. За съжаление повечето дават само това, без да се мисли в дългосрочен план и в наша полза. И като казвам в наша полза, нямам предвид за задоволяване на егото, а на организма ни.

Винаги съм казвала, че ако нещо работи в полза на организма, а не на егото, то тогава има смисъл и дава това, което трябва.

Ставаме – веднага храна и кафе. Малко преди лягане – отново храна и алкохол. Някои режими подкрепят и стимулират това непрекъснато хранене, но за организма е голям ужас. Нека се замислим, това ли е единственият процес в тялото, на който да обръщаме внимание – храносмилането?!

- Диетите помагат ли? В кои случаи и за всички ли?

Има различни здравословни състояния, в които диетите са задължителни и да, помагат. Помагат за справяне с болестта. В случай на здрав човек, искащ най-доброто тегло – не мисля, че трябва да се скача от диета на диета.

- Колко пъти седмично е добре да се спортува, за да се поддържа форма?

Препоръчвам тренировки да се правят 3-4 пъти седмично. Като през цялото време, т.е. всеки ден да не забравяме да се движим повече и да правим поне 10-15 мин. стречинг.

Тук искам да вмъкна, че всеки трябва да намери активността, която му доставя удоволствие, която чака с нетърпение, а не като поредното мъчение. Това е начинът да се превърнете от неактивен в активен човек в дългосрочен план, а не от днес за утре.

- Кои са най-честите грешки, които хората допускат при хранителните режими, диетите и самостоятелните тренировки?

Най-честата грешка е предварителната нагласа, това е първото върху, което трябва да се работи. Започва се с един мимолетен ентусиазъм и готовност за глад или хранене с едно и също, който бързо ни напуска, след като разберем, че нямаме волята да живеем по този начин, а и не е необходимо.

Прескачането от глад към обилно хранене, от диета в диета е също честа грешка. Трябва да се обърне внимание на начина хранене в дългосрочен план, а не да се приема като нещо временно, което ще бъде "евентуално поносимо за това лято, а следващото ще го мислим пак". 

- За или против интензивните кратки тренировки, тип кросфит и кондиционни. По-скоро помагат или стресират тялото ни?

Ако човекът има време само за този вариант и чувства тялото си добре, мисля, че не трябва да се изключват. Интензивните тренировки изхабяват тялото в дългосрочен план, затова трябва да има баланс, да не се прекалява и да се провеждат с инструктори, които знаят какво правят, за да не няма повече вреда отколкото полза. Като цяло, мисля че са също добър вариант за тези, които ги усещат като "свои".

- Можем ли да тренираме вкъщи с подръчни материали. Какво ни е необходимо?

Може, разбира се. Всеки сам може да реши за себе си какво иска да използва. Едни от най-добрите и ефективни тренировки са със собствено тегло. Така че може да се снабдим само с постелка, удобен екип и любима музика. Разбира се, може да се използват и подръчни средства, като бутилки с вода или чанти за тежести, стол за станка и не само, стълби вместо степове и други.

Всеки, който предпочита да тренира с допълнителни тежести или уреди, може да се зареди, с каквото му харесва и да започне. Важно е да се знае кое как се използва и да се прави с удоволствие. В противен случай, както вече казах, ще бъде от ден до пладне.

Всеки, който желае, може да се запознае с онлайн тренировките, които правя. Те са на принципа на пилатес и не е необходимо специално оборудване. Давам и безплатни идеи за упражнения, цели тренировки и правила на изпълнение в YouTube канала ми.

- Какво ще кажете на хората, които твърдят, че нямат време за това, особено дамите с деца?

Ще кажа, че аз също съм майка и съпруга, и имам доста ангажименти покрай семейството. Аз също работя и имам нужда и от почивка. Обичам да излизам, да се разтоварвам, да си обръщам внимание, да ходя на фризьор, на разходка, на по питие с приятелки. Вкъщи нямаме супер сили. Ние сме хора, както всички и имаме нашите възходи и падения, също разполагаме с 24 часа, също имаме нужда от храна и вода, както и да си плащаме сметките. Да, сблъсквам се често с това разграничение "Да, ама ти...! Аз нямам тази възможност!"

Възможностите се създават! Зависи само колко желание имате.

Ще дам пример с мой приятел. Той работи от 08:00 часа и често приключва около 22:00 часа. Има семейство. Някои дни става в 05:00 часа сутринта, за да отиде да спортува. И нямам предвид, че всички трябва да ставаме в 5ч., за да тренираме. Той е просто един добър пример за това, как намира начин, защото истински го желае. И ще завършва с това – замислете се колко енергия и време се хаби в измисляне на оправдания.

Интервю на Габриела Андреева

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес