Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Заводът за боклук в София ще започне да се строи догодина

21 декември 2013, 20:43 часа • 28916 прочитания

Очакваме изграждането на завода за механично биологично третиране на отпадъци да започне през следващата година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус”. По-рано днес тя подписа договора за проекта, след като той бе одобрен от Европейската комисия.

„Срокът на изпълнение на договора е 19 месеца от влизането му в сила. В този срок се включва проектирането и изграждането. Очакваме проектът да бъде разработен, да бъде съгласуван и изграждането да започне през следващата година”, добави кметът.

„Получихме най-напред становището на Европейската комисия, а днес получихме и становището на Министерство на околната среда и водите, в които се казва, че са изяснени обстоятелствата, посочени в жалбите в ЕК. Потвърдени са референциите, които бяха оспорени в тези жалби и не е установено нарушение на европейското законодателство. МОСВ изпрати бърз отговор. Аз лично благодаря и на ЕК, която в много кратки срокове разгледа обстоятелствата и изпрати този отговор, разбирайки важността на проекта, и на МОСВ и лично на министър Михайлова, които също за изключително кратко време подготвиха становището”, посочи Фандъкова.

По думите й договорът е категоричен, а ако има някакво забавяне, изпълнителят ще търпи съответните санкции. Параметрите на споразумението остават тези, с които изпълнителят спечели обществената поръчка.

„Днес получих и разрешението за експлоатация на инсталациите за компостиране 3-4 дни по-рано. Това също беше тежък проект. Той е част от първата фаза на проекта за завода. Всички работихме много усилено и успяхме да го реализираме в срокове”, заяви Фандъкова.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес