Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт по комуникации каза какво е в основата на фалшивите новини и как да се борим с тях

02 май 2022, 07:29 часа • 6513 прочитания

Ние имаме нужда от реална преценка какво се случва през последните 70 години у нас. В едни специфични периоди като пандемията и войната, трябва да се разчита на достоверни източници. Информация е част от националната сигурност и ако искаме да се развиваме като страна от НАТО и ЕС, е добре да имаме фокус върху качествените източници и проверените такива. 

Това заяви експертът по комуникации Даниел Киряков пред БНТ. 

По думите му манипулирани видеа, манипулиран текст от някакви профили в социални мрежи, гръмките заглавия са в основата на фалшивите новини. За това Даниел Киряков посочи, че подходът за противодействие срещу фалшивите новини е регулация, образование и кой стои зад самата медия. 

Методът и начинът, по който всяка една медия, трябва да подхожда от новините от Украйна и Русия, трябва много добре да даваме оценка на това коя страна е агресорът, изтъкна Киряков. 

Според него, ако даденият факт, щом е факт, не може да бъде инсценировка. 

Той добави, че генерирането на заглавия е част от модела за трупане на влияние. Има една група от потребители (троловете), които не са истински хора и тяхното отчитане минава през всяко едно споделяне, коментар или дадено харесване. България не трябва да остане сама, а да се обърнем към нашите съседни държави, които също страдат от фалшивите новини, настоя експертът. 

Още: Ще превърне ли Илон Мъск Туитър в агенция за фейк нюз?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес