Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Давутоглу зове турците към единство

15 март 2013, 16:29 часа • 7834 прочитания

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова сънародниците си към единството, защото неговата липса може да доведе до разпадането на Турция на парчета, предаде БГНЕС.

Професор Давутоглу е известен като идеолог на неосманизма – доктрина, която най-добре пасна към външнополитическата концепция на министър-председателя ислямист Реджеп Тайип Ердоган.

Ръководителят на турската дипломация е на двудневно посещение в населения предимно с кюрди град Диарбекир, югоизточна Турция. По време на обиколката той е придружаван от министъра на земеделието и представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

"Или всички ние – турци, кюрди, араби и бошняци - ще се обединим и ще вървим напред, или ще бъдем разделени на малки парчета", заяви Давутоглу, добавяйки, че националното единство е предпоставка за успешна национална политика.

В момента турските власти преговарят с кюрдите за постигане на мирно споразумение, което да сложи край на военния конфликт на Анкара с ПКК. Той избухна през 1984 година и до момента е отнел живота на най-малко 40 хиляди души.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес