Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Недялко Калъчев: 610 000 са българите с антитела до момента

10 август 2021, 10:48 часа • 1748 прочитания

Има много данни, но не могат да се съберат, за да дадат обща картина на ситуацията с коронавируса у нас.

„Не е направено представително проучване за имунния статус на населението, а ние с колеги от страната направихме случайна лабораторна извадка преди два месеца, но тя не е представителна. Тогава данните показаха, че 39% от българите са се срещали с вируса“, посочи д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории пред БНР.

„По досега събраните данни на МЗ за преболедувалите, хората с тестове за антитела са 610 000, и това са данни, уникализирани през ЕГН. Но за жалост не се разбира колко от тези хора са и ваксинирани, тоест антителата да са вследствие не на заболяването, а на ваксината", заяви още той.

Има система за регистрация на нови случаи, но в нея влизат и чуждестранни лица. Те попадат в статистиката, но тяхната бройка няма значение за имунния щит на територията на нашата страна, тъй като тези хора след това си заминават, обясни Калъчев.

"Стана ясно, че НЗОК има данни за здравния регион на лицата, но пък тази информация не достига до МЗ и съответно тези 610 хиляди души, обхванати сега от системата за събиране на данни, тпри тях не е посочен здравният регион, т.е. те не могат да бъдат сложени никъде на картата на страната. А щеше да е интересно да се установят регионалните различия. И защо МЗ няма достъп до тези данни - на някой сякаш му е изгоден хаосът?", заяви още д-р Калъчев.

"За жалост Европейската комисия не одобри хората с антитела да имат сертификат за придвижване. Това беше премахнато от Европейската комисия при обсъждането. А иначе антителата при ваксинираните спадат с времето, но може да продължат и след 8-мия месец", коментира още той.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес