Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири медала за български крафт бири на World Beer Awards 2021

08 октомври 2021, 14:44 часа • 11872 прочитания

Четири бири на български крафт пивоварни спечелиха награди на World Beer Awards 2021 (Световни награди за бира) за вкус и дизайн на етикета. 

Емблематичната с вкус на българска роза Malt&Roses на Britos (отличена и със златен медал от Монд селекцион за 2021 г.) е победител за България като страна-участник в наградите. Със сребърен и бронзов приз съответно я следват „Баси Кефа“ IPA на Beer Bastards (отличена през 2019 г. за „Най-добра българска бира“ за 2019 и 2020 г. от специализирания сайт за крафт бира – Ratebeer) и „Диво пиво“ на Пивоварна 359 – непастьоризиран и нефилтриран портър. Със световна бронзова награда за дизайн на етикет на бирата SPACE LORD ISL 5.5% се отличи бургаската пивоварна Metalhead.

Лордът на космоса (SPACE LORD) е впечатлил журито, което съвсем заслужено му присъжда световния бронз за дизайн на етикета. „Дизайнът е важна част от нашата концепция, вдъхновена от Хеви Метъл музиката. Етикетите на Metalhead са лесно разпознаваеми с автентичността си – всеки етикет се рисува на ръка в закачлив, леко провокативен комиксов стил. Държим на високото ниво на арт и дизайн – много труд с чести преработки, докато се постигне желаният резултат. Тази награда е признание и за нашата дизайнерка Диана Данова от Варна – един изключителен художник и дизайнер.“ сподели Митко Митев от Metalhead.

Крафт пивоварите се включиха в престижното международно състезание благодарение на подкрепата на МЕТРО България, които поканиха всички свои партньори–производители на крафт бира, да се състезават за авторитетните отличия.

Компанията пое разходите по кандидатстването и логистиката на желаещите да покажат продуктите си на международната сцена. Действията на MЕТРО са в продължение на дългосрочното, над 20-годишно сътрудничество с българските производители, както и на мисията на компанията да подкрепя местното производство.

„Поздравяваме и се гордеем с носителите на награди от  World Beer Awards 2021. Това постижение извоюва място на българските крафт пивовари на световната бирена сцена. Техният успех ни изпълва с увереност, че начинанието ни си струва да бъде продължено в годините напред,“ каза Филип Анастасиу, директор Продажби на МЕТРО България.

Над 2000 бири годишно се състезават за едни от най-престижните призове в света на пивото – Световните награди за бира. Победителите, избрани от авторитетно жури, съставено от експерти от цял свят, получават възможност да поставят лого със завоюваното отличие на своите продукти.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес