Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Българинът се видя с пари" или ТОП 20 на най-добрите цитати за 2016 година

31 декември 2016, 11:00 часа • 6753 прочитания

В медиите всеки ден изникват цветущи изказвания на представителите на българския публичен живот. Някои от тях са забавни, други - гледат истината в очите, а трети - звучат като откровени глупости, родени в липсата на трезва мисъл и самоконтрол. Ето защо редакторският екип на Actualno.com подбра за Вас, уважаеми читатели, едни от най-добрите цитати за последните 12 месеца.

Разбира се, 2016 година започна и завършва с две запомнящи се реплики на премиерът в оставка Бойко Борисов и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Тези два цитата рамкират годината заради колоритността и непринудеността си.

На 4 януари 2016 г. Борисов обобщи как е отпразнувал коледно-новогодишните празници: "Имаше баница с късмети, но тя тежко се манипулира у нас – като сръбската държавна лотария. Много здраве, здраве, здраве и пак здраве за всички", пожела премиерът. "И на вас много здраве, след като е важно", отвърна водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян.

В средата на октомври сякаш като за край на колоритните цитати, Радан Кънев пусна следното: "..Сега обаче няма един лидер, един човек, който да е гръб и да каже на Борисов „абе, Бай Х*й, това да не са ти 90-те години”. Но лидерите в Реформаторския блок искаха „да си управляват партийките..”, категоричен бе Кънев, като с това си навлече множество коментари, които циркулираха не ден или два.

И така: след като подобаващо влизаме в темата, време е да погледнем и към нашия ТОП 20 на мъдрите мисли, които тази година политици, общественици и въобще популярни фигури сътвориха в българското публично пространство. Разбира се, подредбата е чисто субективна - защото така ни харесва! :)

№20: "Биотероризъм е да ходиш на работа със симптоми на грип". С тези думи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев предупреди за опасността да бъдат заразени много хора с грип заради това, че колегите им не излизат в болничен.

№19: "Убийства има навсякъде, гледайте "Местопрестъплението Маями". По този начин в типичния си стил министър-председателят в оставка Бойко Борисов коментира убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов и исканията на КРИБ за максимално бързо разкриване на убийството.

№18: "Ще му го отрежа и ще го хвърля на кучетата". С тези думи възрастна жена се закани на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е съден за изнасилване на непълнолетно момиче. 

№17: "Ако питате Кунева, тя е готова да стане и главен мюфтия". Меглена Кунева е стар кадър на БКП. Ако я попитате, тя има готовност да стане генерален секретар на ООН, на ЮНЕСКО, на Международната детска асамблея “Знаме на мира”, даже и за главен мюфтия е готова. Така лидерът на "Атака" Волен Сидеров отговори на въпрос дали от партията му ще подкрепят номинираната за министър на образованието Меглена Кунева.

№16: "Безплатна храна и голи жени по улицата – така е в главата на идващите в Европа". Кога бежанците ще спрат да идват – когато в Европа стане лошо за тях. Такава рецепта за справяне с бежанската криза в Европа даде социологът Андрей Райчев. 

№15: "Ако всеки си мълчи и седим със свалени гащи, нормално е – всеки, като мине, да те такова". С тези думи Кубрат Пулев обрисува какво трябва да се промени в България, за да стане тя хубава държава. Политиците ги е страх само от народа. Те си гласят, гукат си, шушкат си, така че на тях да им е добре, добави Пулев пред Нова телевизия. Той беше категоричен, че няма как да бъде яхнат от политически интерес, който не е и обществен интерес.

№14: "​В Хелзинкския комитет са мишки и отрепки". Това каза в сутрешния блок на bTV Динко Вълев от Ямбол за случая с мигрантите, които той задържа с голи ръце, и критиките, които получи, от страна на Българския хелзинкски комитет.

№13: "Имам тежки селски комплекси, които винаги са ми били страхотен двигател". Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов споделя в ефира на bTV. Той допълни: „За разлика от децата на тежката номенклатура, които са расли по станциите на ЦК, а сега станаха демократи, аз дойдох от сиропиталище. Никога не съм си мислел, че животът ще ми донесе такива неща. Имах само една мечта – със силните ми селски комплекси, исках да стана голям художник. Надявам се да съм успял", коментира още Рашидов.

№12: "Мики, Мини Маус и миньоните ще са първите пострадали от забрана на бурките в Пловдив". Така кметът на Пловдив Иван Тотев коментира идеята за забрана на бурките в града.

№11: "С който пия кафе, си отива". По този начин Бойко Борисов обясни защо се е стигнало до последните промени в Изборния кодекс. По думите му сме били в ситуация да се разпадне правителството, а веднъж ако някой от управлението си тръгнел, нямало как да се говори повече с него.

№10: "Нов десен проект е най-старото нещо в българската политика". Само Стефан Софиянски е правил около пет. Коментарът е на лидера на ДСБ Радан Кънев пред bTV. По думите му звучи като това някакъв лидер да си сковава поредната спасителна лодка или да се хване за греда, за да не се удави. Именно сега обаче Радан Кънев ще прави нов десен проект.

№9: "3 млрд. лева ще отидат ей така, в един гьол". Това показа сметката на Бойко Борисов за АЕЦ "Белене". Всеки ден сумата се увеличава с 350 000 лева заради това, че Тройната коалиция не подписа договор като хората, категоричен беше Борисов пред bTV.

​№8: "​Цачева не е атрактивна, по-лелчеста е". Това заяви социологът Андрей Райчев по повод кандидатите за президент за изборите през октомври от страна на управляващите от ГЕРБ. В ефира на Нова телевизия той коментира евентуална номинация на председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева.

​№7: "Виждам, че всички сте станали ксенофоби и расисти, това е крачка напред". Забелязвам едно узряване сред политиците и прокурорите. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на дискусия за криминализирането на проповядването на радикалния ислям, организирана от Патриотичния фронт, цитиран от "Дневник".

№6: "Министър Лукарски защо мълчи като бълха в гащи?". С Този въпрос депутатът от ГЕРБ Методи Андреев се обърна към икономическия министър Божидар Лукарски заради сделката за Дипломатическия клуб в Бояна. 

№5: "Ако емигрирате, оставяте страната си на Пеевски". Не съм преставал да казвам на младите българи, с които се срещах, които живеят в България сега и много от които споделяха с мен колебанието си да заминат в чужбина, че ако емигрират, ще оставят страната си на Пеевски. България не заслужава ли повече от това, по-добро от това? Това заяви посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан в прощалната си реч пред Атлантическия клуб на тема "Равносметка на мисията и надеждите ми за България".

№4: "Българинът се видя с пари". Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира наплива от пътувания през празничните дни на септември. „Бедният български народ…80 000 на ден на почивка в Гърция, на ден, не за празниците като цяло”, отбеляза Борисов във Варна. „Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение", коментира още министър-председателят в оставка тогава.

№3: "Дотук има един кандидат със 7 присъди, един педофил, един, дето пори жените като риби... Как да не се влюбиш в политиката". Така в своя Facebook профил независимият депутат Георги Кадиев обобщи кандидатите за президент.

№2: "Доган прави това с българските политици, което прави Меси в Барселона – меша ги". Ние за гласовете на ДПС няма да се борим – този, който ги вземе, трябва да обещае, че ще управлява с тях, категоричен беше премиерът в оставка Бойко Борисов пред Нова телевизия относно възможностите за коалиция около президентските избори.

№1: "Ако на 20 не си социалист - нямаш сърце. Ако и на 40 си социалист - нямаш мозък". Така кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева перифразира Бърнард Шоу по време на първия дебат срещу кандидата на БСП - ген. Румен Радев. „Вие нямате сърце, ако на 20 години не сте социалист. Но вие нямате ум, ако на 40 години все още сте социалист", гласи оригиналният цитат. Има обаче сериозен спор дали той е на Шоу или на британския премиер Уинстън Чърчил.

Ние от Actualno.com сме далеч от мисълта, че този ТОП 20 представя в пълнота най-запомнящите се изказвания на популярните лица за отминаващата 2016 година. Ето защо, ако последвате този линк, ще прочетете още колоритни и мъдри фрази, които допълват словесната еквилибристика на българските политици, журналисти и общественици.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес