Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП с унищожителни критики към управляващите за социалната сфера, Сачева отрича да бездейства

25 юни 2020, 11:15 часа • 4872 прочитания

Горещи разисквания в парламента предизвика проекторешение на "Обединени патриоти", които предложиха в шестмесечен срок да бъде изготвен проект на кодекс за социална подкрепа.

В последната една година Законът за социалните услуги е една от горещите точки в нашето общество, посочи Александър Сиди и отбеляза, че е имало десетки протести срещу част от текстовете в закона.

"Това наложи и неговото отлагане с цел да се направят корекции по текстовете, които не се харесват на българското общество, припомни той. По време на това отлагане разбрахме, че проблемът не е само в Закона за социалните услуги, а в цялото фрагментирано законодателство в тази сфера, което води до това да не се знае кой, откъде и какви социални помощи получава", отбеляза Александър Сиди.

По думите му пътят е един - да се премахне това фрагментирано законодателство, да се отменят всички тези закони, но да не остава правен вакуум, и съответно да се кодифицира тази тема в един общ кодекс за социалните услуги.

Предложението понесе множество критики от страна на БСП, като от левицата го определиха като прах в очите на хората.

Въпреки това то беше прието. „За“ проекта на решение към гласуваха 113 народни представители , „против“ – 3 и „въздържали се“ 39. Така парламентът постави срок от 6 месеца за изготвяне на Кодекса за социална подкрепа. Народните представители възложиха още на Социалното министерство в срок от 4 месеца да изготви и представи на парламента анализ на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане.

Критики от БСП

"Уважаеми вносители на предложението, хвърляте прах в очите на хората с бездействието си. Защо казвам това? Виждам стенограмата, когато гледахме отлагането на Закона за социалните услуги. Отлагането, което колегите от ВМРО подкрепиха с 6 месеца и казаха: "Законът за социалните услуги е добър, ние ще разсеем страховете на хората".

Не ги разсяхте. Не внесохте никакви предложения, а декларирахте това. С това предложение вие тупате топката, защото нищо не направихте и помагате на Министерство на труда и социалната политика с тяхното бездействие да се реши проблема", изтъкна депутатът от левицата Надя Клисурска.

"Защо казвам това? Действително след 4 месеца ще гледаме бюджета и за хората с увреждания, за хората на социално подпомагане, той ще бъде същият. И вие нямате достатъчно капацитет да се справите с проблемите, които възникнаха", заяви в емоционално обръщение представителката на групата на социалистите.

"Не е толкова важно законодателството в социалната сфера да е събрано в един кодекс, по-важно е какво е написано в това законодателство и как се приема то от обществото, допълни друг червен депутат Георги Гьоков.

"Подозирам, че правите услуга на министъра на труда и социалната политика, за да влезе в действие Законът за социалните услуги.

Всички демонстранти да бъдат успокоявани да не протестират, защото ще има Кодекс за социална подкрепа и така докрая на мандата да се отбива номера. Като дойдат изборите цялата ви предизборна кампания да мине под знака на това какъв добър Кодекс за социална подкрепа ще направите и какви хубави неща ще пише в него. Нещо като 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии", заяви още Гьоков, цитиран от Фокус.

Той посочи, че няма да подмине и скритото желание за отмяна на Закона за личната помощ и вкарването му в новия кодекс, но в компромисен и удобен за държавата вариант. "Не бих подкрепил. По-скоро бих се въздържал от подкрепа на едно такова предложение за решение на Народното събрание и по-скоро бих гласувал "въздържал се" по него", допълни още народният представител от БСП.

Защитата на социалния министър Деница Сачева

Ако има някой, който не иска да замазва проблемите - това е настоящото политическо управление, посочи Сачева. 

Тя отчете, че законодателството в социалната политика е действително фрагментирано. Според нея е необходимо законодателството да бъде кодифицирано.

"Бяхме атакувани, че има бездействие и че се опитва някой да хвърли прах в очите на хората. От началото на извънредното положение до момента, ако не ви е направило впечатление именно МТСП е министерството, което действа най-много на терен", допълни още Сачева. Тя отчете, че не е било забавено нито едно плащане на хората с увреждания.

Министърът спря вниманието си и върху Закона за социалните услуги. "Продължаваме да говорим за иманигерни страхове. За съжаление това, което в момента се случва е, че продължава да има напрежение в обществото. Няма две групи. Има хора, които протестират, които представляват родителски интереси. Тези хора са чути. Отвън протестират и хора, които нямат интереси. Има хора, които злоупотребяват със социалната политика с политически цели", каза още Деница Сачева.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес