Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 270 000 посетители в НИМ за 2014 г.

22 януари 2015, 18:30 часа • 10007 прочитания

269 395 души са разгледали уникалните колекции на Националния исторически музей (НИМ), както и неговите филиали - Боянската църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон", Земенски манастир "Св. Йоан Богослов", Музей "Параход "Радецки" - Козлодуй, както и църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - с. Добърско през 2014 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Близо 3/4 от тези общо 269 395 посетители са си купили билет, за да видят уникалните колекции на НИМ, както и за да посетят неговите филиали. За цялата 2014 г. в дните с обявен свободен вход в НИМ и в неговите филиали са посрещнали над 70 000 ценители на българската история и уникално културно-историческо наследство.

Най-посещаваният филиал на НИМ е Боянската църква - през 2014 година тя е била посетена общо от 46 896 души. Интересният момент е, че чужденците проявяват значително по-голям интерес към Боянската църква, в сравнение с този на нашите сънародници - посетителите от чужбина през 2014 г. са били два пъти повече от броя на българите, запознали се отблизо с този великолепен наш средновековен паметник, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО.

От Националния исторически музей същевременно отчитат като една много положителна и радостна тенденция и все по-засилващия се интерес и любопитство към експонатите в НИМ особено сред учениците и студентите. Любопитният момент е, че в последно време расте и броят на посетителите от предучилищна възраст, за които периодично и все по-често в Националния исторически музей се организират специални събития, инициативи и прояви благодарение на новия Детски музейно-образователен център към НИМ.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес