Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Генов: Не съм виновен, паметникът на "Позитано" не е културна ценност

27 февруари 2014, 07:46 часа • 17784 прочитания

Доколкото знам има обвинение срещу мен. Това каза лицето на „Протестна мрежа” и известен блогър Асен Генов.

Вчера Генов отиде на крака до Трето РПУ, но тогава официално обвинение не му беше повдигнато. Причината – болен дознател по случая на Генов. Той ще се яви в РПУ-то отново след две седмици.

Според Генов има съмнително съвпадение относно шума около него и сигнала на „Протестна мрежа” за престъпна група, организирана от Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Полицията се активизира час-два след даването на сигнала, каза блогърът в сутрешния блок на Нова телевизия.

Генов твърди, че склуптурата пред централата на БСП на „Позитано”, която той боядиса преди време – с надпис „БКП – Позор – Кой”, не е културен паметник, защото няма документ. Считам, че такава изява е по същество артистична и протест срещу тоталитарни похвати, каза той. Да не би в Испания да вдигат паметник на Франко – а у нас все още има паметници на Тодор Живков, добави Генов.

Той взе отношение и по отношение на паметниците, отдаващи почит на съветската армия. Генов заяви, че армията на СССР е присъствала на българска земя като окупатор, намесвала се е във вътрешните работи на страната и няма причина към нея да се изявява почит.  За него такива паметници – като Паметника на съветската армия и като този пред „Позитано”, трябва да отидат в музей.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес