Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андон Роков временно поема председателството на ДКЕВР

30 януари 2013, 13:27 часа • 8572 прочитания

Един от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Андон Роков, временно поема председателството й, докато Министерски съвет избере кой да заеме мястото на Ангел Семерджиев, съобщи БГНЕС.

На днешното си заседание кабинетът прие оставката на Семерджиев и назначи Роков за временно изпълняващ длъжността председател до следващото правителствено заседание, когато трябва да бъде обсъдено и гласувано кой да е начело на държавния регулатор.

Андон Роков е юрист по образование. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Притежава дългогодишен опит в областта на енергетиката и търговското право. Бил е заместник-главен юрисконсулт на "Булгаргаз" ЕАД, синдик и адвокат.

На 28 януари 2013 г. премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. "Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС", се казваше в краткото съобщение от МС и се уточняваше, че "това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи". Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За последните шест месеца Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК, се казваше още в съобщението.


Ангел Семерджиев пък от своя страна заяви вчера, че "ДКЕВР може да работи без когото и да е от нас". "Колегите са тук и продължават да работят. Аз съм си подал оставката и най-вероятно от утре няма да присъствам на заседанията", заяви Семерджиев. "Имам нужда от време да осмисля това, което става. Нямам какво повече да кажа по проблема. Следващият път най-вероятно ще общувате с друг", добави още той.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес