Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

90% от незрящите у нас са безработни

15 октомври 2014, 17:01 часа • 10161 прочитания

Днешният ден (15 октомври) е обявен за Ден на белия бастун. Той е посветен е на правото на лесно придвижване на слепите хора и е приет като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Денят на белия бастун е признат и като знак за тежко зрително увреждане, както и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

90% от незрящите у нас са безработни. Данните изнесоха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания по повод днешното събитие, информира БНР.

Според Асен Алтънов, председател на софийската организация към Съюза на слепите, у нас масово се строят и ремонтират обществени обекти, без да се взима предвид осигуряването на достъпност на средата.

Незрящите в България са над 16 000. От тях около 6000 са в икономически активна възраст, но едва 600 работят. Това стана ясно по време на организирана в средата на септември кампания за наемане на работа на хора с нарушено зрение.

От 3 години служителите в бюрото по труда за хора със зрителни увреждания помагат на незрящи да се реализират професионално. Проблемът обаче е, че работодателите рядко търсят такива кадри. А причините за това са различни – че не могат да се скарат на такъв човек или че не биха могли да го уволнят, ако се окаже неподходящ.

По данни на Съюза на слепите в България, едва 10% от незрящите в активна възраст работят, информира Нова телевизия.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес