Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

47 българи са на организирани екскурзии извън страната, буквално нямаме туризъм заради коронавируса

19 март 2020, 17:15 часа • 2702 прочитания

„Към момента има общо 47 организирани туристи, които са извън България. Те се намират в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови“. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Проблемната дестинация за момента се оказва аржентинската столица Буенос Айрес, тъй като полетите оттам са спрени. В момента към тази дестинация летят турските авиолинии, но е редно туроператорите или почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да се приберат и после да търсят възстановяване от авиокомпанията, като се позоват на форсмажорните обстоятелства“, заяви Ангелкова, като отново подчерта, че тук става въпрос за организирана екскурзия.  

„Нееднократно подчертах колко е безотговорно това поведение както на туроператорите, така и на туристите, които са поели риска“, категорична беше тя. Министър Ангелкова допълни, че в Малта също има индивидуални туристи, които са си резервирали сами нощувки, а не през оператор. От българската страна се опитват да се свържат индивидуално с всеки един от тях. „Премиерът обяви, че няма да оставим нашите съграждани да не се приберат у дома, но отново апелираме за отговорност“, заяви тя.

Общо 25 чуждестранни туристи има към момента в курорта Боровец. От тях 21 са англичани, трима са сърби и един австриец. Очаква се британските граждани да се завърнат още утре в родината си със специален чартър.

В Пампорово към този момент остават 16 чуждестранни туристи. Сред тях има граждани на Турция, Русия, Хърватия и Румъния. Очаква се хърватите да се приберат в страната си.

111 са чуждестранните туристи в Банско. Основната група от тях са англичани като част от тях вече са отпътували, а други ще си заминат утре.

Общо 66 от туристите са руснаци, като 55 от тях са чрез туроператори у нас. Трябваше да отпътуват утре с чартър от Пловдив. „Получихме информация, че има вероятност да не бъдат качени в самолета, който е организиран, с оглед на това, че идват от град, който е поставен под карантина, за да не се постави под опасност здравето на останалите пътници в самолета“, съобщи министър Ангелкова. Тя е провела разговор с руския посланик, който е поел ангажимент туристите от Банско да бъдат извозени с отделен чартър и ако е възможно това може да стане още утре.

„След последните събития буквално нямаме туризъм. Спадът е наистина драстичен и това е абсолютно разбираемо и обективно с оглед на безпрецедентната ситуация, в която се намираме“, завърши Николина Ангелкова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес