Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Смолян отчете изпълнена 50% от управленската програма

19 декември 2017, 07:37 часа • 1345 прочитания

Управленската ми програма до момента е изпълнена на 50%, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов, който отчете пред смолянчани двете години от настоящия му мандат.

Отчетът му продължи близо 40 минути. На събитието освен граждани на Смолян и журналисти, присъстваха двамата депутати от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, зам.-областният Адриан Петров, председателят на ОбС, общински съветници.

Мелемов гарантира, че цифрите и фактите, които представя в отчета, са верни. Справка в управленската му програма от 2011 г. сочи, че Мелемов си е поставил общо 73 главни цели. От тях изпълнени са 37, а 9 са частично изпълнени.

"Управляваме публичните финанси на общината отговорно, прозрачно и в обществен интерес, при строга дисциплина и отчетност. Финансовата стабилност не беше самоцел", каза кметът. Той обясни, че с екипа си са ѝ посветили години усилия и енергия, защото искат да приключат този мандат с финансово сигурна и предвидима община. "И който дойде да управлява след нас, да намери уредена, финансово стабилна община", посочи градоначалникът. Като отбеляза, че при идването му на власт през 2011 г. е намерил минирано поле.

"През 2011 година от всичките шест всичките шест показатели, които следи финансовото министерство (МФ), ние бяхме на червено. В момента само един показател не отговаря на изискванията – поетите ангажименти. Намалили сме го многократно, но все още не отговаряме", допълни Мелемов. Той уточни, че това са ангажименти, поети преди той да встъпи в длъжност, договори – подписани без финансиране. "Стараем се и този показател да го вкараме в норма, но това зависи не само от нас, а и от фирмите, които имат договори. Те не ги изпълняват, но държат на тях".

Той обясни защо за първи път прави отчет, въпреки че от шест години е начело на общината. "Защото през 2011 г. заварихме страшно много дългове. Имаше неразплатени стари фактури и дългове от 2003 г., които още тежат на общината. Затова по време на първия мандат основната задача на общинското ръководство беше да стабилизираме финансовото състояние на община Смолян. В началото на втория мандат вече имахме ясна представа за дейността ни и стабилизирана община. Затова сега е лесно да се направи отчет", каза той.

По думите му, най-добри са постиженията в сферата на социалните дейности, спорта, образованието и финансите. Той подчерта, че по отношение на финансите има още какво да се желае и това най-вече зависи от собствените приходи на общината, а те може да станат основно чрез продажба на общинско имущество.

Община Смолян е доста обширна и има 86 населени места, още от времето на социализма е така.

"Преди населението е било повече и всяко село и махала има общински сгради, които не се използват отдавна. Средствата от продажбите им могат да носят приходи на общината, но Общинският съвет трудно допуска продаването на такива сгради", аргументира се кметът. Той посочи, че една от възможностите за развитие на общината е именно чрез продажбата на ненужните общински сгради, откъдето може да влязат приходи, но това не се осъществява.

Градоначалникът подчерта, че ще продължава да полагат усилия администрацията да работи с по-голямо внимание към гражданите. "Работата на Община Смолян е прозрачна и открита и затова за шест години нямаме една обществена поръчка, която да е била бутната или нереализирана. Всичко, което сме правили, е законосъобразно и нямаме проблеми със законността", увери кметът.

От отчета става ясно, че Община Смолян има много успешно реализирани проекти в различни сфери през последните две години. Общинският дълг постепенно намалява. Намаляват дълговете ѝ, особено видимо в просрочените ѝ задължения. Поетите ангажименти също намаляват. От 72 млн. в началото на 2016 г. през октомври са 55 млн. лв., а до края на годината ще ги стопят на 38-40 млн. лв.

Кметът съобщи, че проверката от одит на средствата от ЕС е без забележки. Годишните отчети пред Сметна палата са приети без резерви и без забележки. Препоръките от предишни години на Сметна палата са изпълнени. Проверка от АДФИ е без констатирани нередности. Резултатът от проверката на АДФИ за дейностите по сметосъбиране в община Смолян през последните пет години е показала, че тази дейност се контролира на 99,6%. Проверката е доказала също, че в общината не отклоняват и не злоупотребяват със средства от тази дейност.

Общинска администрация Смолян получи първа награда за прилагане на системите за финансово управление и контрол, както и първа награда на национален конкурс „Най-добра администрация“.

За спорт се влагат годишно между 800 хил. лв. и 1 млн. лв., които реновиране, поддържане на спортната база, консумативи, дооборудване на басейн, зала, тенис, голяма спортна зала и съответно възнаграждения на заетите в тези дейности персонал.

Всеки спортен клуб прави инициативи за популяризиране на своя спорт. Общината само през 2017 г. организирала 20 спортни мероприятия, заплаща разходите по пътуване на учащите си в кръгове на ученическите игри в цялата страна. Има много деца, които посещават по 2 и 3 вида спорт. Осигурява се транспорт, заплащат се разходите по участия на клубове, не само ученически игри – футбол, волейбол щанги, колоездене, ски, ветерани ски и футбол и др.

"Отчита се завишен интерес към всички спортове. Смятаме, че това е пряко свързано и с обновената спортна база – спортна зала, многофункционална спортна площадка, закрит плувен басейн, тенис кортове в Райково, зала за тенис маса и мн. др. Изградени са множество спортни площадки и фитнеси на открито в това число в Търън, мини игрище. Отделно фитнес и детска площадка в Момчиловци, Виево, Славейно Широка лъка, Ряка, Серафимово.Изградена е нова лекоатлетическа писта на стадиона в кв. Райково, както и фитнес на открито", посочи примери Мелемов.

В областта на туризма има много мероприятия извършени от общината, като изложения, туристически борси и други. "Стараем се да превърнем община Смолян в привлекателна туристическа дестинация, това е наша цел, за която се иска постоянство", подчерта кметът. За две година нови 59 места за настаняване са категоризирани и 32 заведения за хранене и развлечение.

Социалните дейности и здравеопазването също са голям приоритет в общината, подчерта Мелемов. По проект "Приеми ме" в община Смолян има 70 професионални приемни семейства, които отглеждат 63 деца до 14 години. Много са хората, обхванати в социални услуги и за възрастни хора, деца и младежи. Топъл обяд получават 165 души от общината.

Проектите, които се реализират от община Смолян са многообразни, каза градоначалникът. 28 са санираните многофамилни жилищни сгради в общината, 29-тата е в процес на довършване. Проектите са на обща стойност почти 24 млн. лв., с които са санирани 1410 апартамента с обща РЗП 130 490 лв.

Въведени са мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини. Предстои да се отпуснат още средства за общината по Оперативна програма „Региони в растеж“, с които може да бъдат санирани между 6 и 12 сгради. Правят се ремонт и реконструкции на много улици в Смолян и селата в общината. Чувствително е подобрена инфраструктурата в селата, където се изградени редица улици и подпорни стени.

Общината успява до поддържа детските градини в по-големите населени места, като те са със статут на защитени, а училищата там са средищни. Много от сградите са санирани, други са обследвани и предстои и в тях да се въведат мерки за енергийна ефективност. Всяка година се отпускат общински стипендии за пет деца с изявени дарби на стойност по 450 лв. Общината поема участия на децата в олимпиади и състезания. Училищата имат видеонаблюдение и СОТ.

Осигурена е държавна субсидия за всичките 29 читалища. Културният календар е изпълнен със спектакли, концерти, образователни програми. Подкрепят се дейностите на творците и младежите. Голяма част от събитията в Културния календар са насочени към детската и младежката аудитория. Младежкият дял в дейността на читалищата е над 80%. Ползотворно е сътрудничеството с различните съюзи и фондации в Смолян.

След края на отчета мненията на гражданите бяха, че той е синтезиран и много добре представен. Специални благодарности към градоначалника имаше за модерната и обновена спортна база в града, която дава възможност на децата да спортуват и да участват в състезания.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес