Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Сливен се готви да поеме 50% от енергийното обследване на сградите за саниране

24 ноември 2022, 13:57 часа • 1710 прочитания

Община Сливен ще поеме 50% от разходите за енергийно обследване на сградите, с които ще кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и развитие. За целта кметът Стефан Радев бе внесъл предложение 300 000 лева да се отпуснат от общинския бюджет и местният парламент вече го е одобрил. Предстои то да влезе в сила.

По този начин общината иска да подкрепи собствениците от сдружения за енергийна ефективност по новата програма за саниране. Покриването на 50% от разходите за енергийно обследване на блоковете са на практика изработване на техническите им паспорти. Средствата са от резерва в общинската хазна.

„Дизайнът на новата програма за саниране е различен от националната, която реализирахме преди две години, по две причини. Едната е, че енергийното обследване на жилищата е за сметка на собствениците. И втората – изключително кратките срокове за кандидатстване. За да стимулираме повече хора да бъдат активни и да катализираме този процес, решихме общината да се намеси“, е заявил по време на ноемврийското заседание кметът Стефан Радев.

По думите му мотив за това е значителният ефект за общината, който би могъл да се постигне, ако тези средства се вложат в енергийно обследване на жилищата, част от градската среда.

„Искаме повече жилищни блокове в Сливен да имат шанс да получат средства от тази програма, да създадем конкурентни предимства на нашите сдружения и сме готови да инвестираме в това“, казал още кметът.

ОЩЕ: Информационна кампания започват в Елин Пелин за бъдещото саниране

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес