Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индивидуалността на пингвините може да ги предпази от изчезване

11 октомври 2014, 16:52 часа • 59732 прочитания

Индивидуалността на пингвините може да се окаже решаващ фактор за оцеляването им при бързо променящите се условия в резултат на климатичните промени. Информацията съобщи Science Daily, позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.

Авторът му Джон Кокръм от университета Маси е изследвал различията в нивата на стресовия хормон кортикостерон при представители на вида Малък (син) пингвин, подложени на стресови стимули. Специалистът е установил съществени индивидуални реакции на стреса при птиците.

Количеството на секретирания кортикостерон определя индивидуалността на пингвините и разкрива дали те са проактивни или реактивни.

Птиците с проактивна индивидуалност е по-вероятно да оцелеят в постоянни или предсказуеми условия, докато тези с реактивна индивидуалност имат по-големи шансове в променливи или непредсказуеми условия, информира БТА.

Птиците са особено застрашени от ефектите на климатичните промени. Настоящото изследване може да помогне да се прогнозира приспособяемостта на различните видове, изправени пред "новото нормално".

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес