Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради руските обстрели: Украйна евакуира деца от районите край фронта

26 октомври 2023, 02:03 часа • 6049 прочитания

Украйна започна принудителна евакуация на около 1000 деца от райони близо до фронтовата линия. Това се случва в момент, когато Русия засилва атаките, предава ВВС.

На родителите е казано, че трябва да преместят семействата си на безопасно място от 31 населени места в южната област Херсон и източната част на Донецк. Всеки под 18-годишна възраст трябва да бъде придружен от родител или настойник. Властите в североизточния район на Харков също се готвят да евакуират 275 деца от 10 населени места.

Още: Нови цифри за разрушенията от войната в Украйна. Университет в Киев с точна статистика за брой рухнали сгради, милиарди долара щети и т.н. - ето "сметката"

Украйна е нареждала подобни евакуации и преди, когато боевете се засилваха. Длъжностни лица казват, че много деца живеят почти под постоянен обстрел и настояват, че вече е твърде опасно да си стоят у дома. Придружавани от полицейски служители - с власт да принудят семействата да избягат – сега те обикалят от врата на врата, за да убедят родителите да напуснат с децата си.

Киев обеща на семействата безопасно преминаване до по-безопасни части на страната, където ще им бъдат предоставени безплатни квартири и места в училища и детски ясли. Александър Толоконников, който е говорителят на областната администрация на Херсон, обясни, че някои семейства все още не са склонни да напуснат домовете си, въпреки повишената опасност и дискомфорт от живота почти под постоянна вражеска атака.

Още: Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)

"Има различни случаи", каза той. "Например, когато семействата се барикадират вътре. Разбира се, полицията не разбива врати. Те говорят с хората. Пускат на хората видеозаписи какво се случва, ако удари снаряд, с убити и ранени деца. Това е по-скоро психологическа работа", уточнява той.

Извеждането на семействата е трудна и опасна задача, изпълнявана от служители на спешната помощ и доброволци. В района на Донецк специална полицейска част, известна като Белите ангели, отговаря за извеждането на хората на безопасно място. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук каза, че евакуационните екипи рискуват живота си и призова родителите да бъдат готови: „Ако сте предупредени за евакуация, моля, не отлагайте, опаковайте най-необходимите неща, документите си и си тръгвайте", призова тя.

Още: "Бях възмутен, че държавата ме праща на война, без да ме пита". Историята на руски ИТ специалист - мобилизиран, после избягал, накрая озовал се пак в Русия

Но тя също така призна, че властите в Херсон нямат достатъчно бронирани превозни средства, за да транспортират децата на безопасно място. Смята се, че около 800 деца живеят в засегнатите райони и Верешчук каза, че е помолила международни организации за помощ. „800 деца са много и трябва да ги изведем възможно най-бързо“, казва тя.

Украйна твърди, че през последните дни руските войски са започнали големи атаки на няколко района по Източния фронт и са засилили обстрела на юг. Има опасения, че с наближаването на зимата Москва планира атаки срещу критичната инфраструктура.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес