Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусно и хрупкаво: Рецепта за супа със сушени домати и билкови крутони

11 април 2021, 15:30 часа

Лека и полезна супа, която ще ви даде необходимите сили от които имате нужда за през деня. Освен това е доста полезна за стомаха и за системата ви като цяло.

Продукти:

800 гр. домати

1 буркан сушени домати

1 глава лук

3-4 скилидки чесън

4-5 печени чушки

200 мл. сметана за готвене

1-1,5 л. зеленчуков бульон

4 с.л. заквасена сметана

2-3 стръка босилек

5-6 филии хляб

1 ч.л. мащерка

половин ч.л. розмарин

50 гр. сирене

20 мл. зехтин

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Обелваме доматите, нарязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме в тава заедно с главата лук, която оставяме цяла. Овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги поливаме с мазнината от сушените домати. Печем около час и половина - два в загрята на 120 градуса фурна. Тридесет минути преди да ги извадим, поставяме в тавата и скилидките чесън. Когато доматите са готови, ги прехвърляме в тенджера и добавяме сушените домати.

Доливаме около 200 мл. бульон и след като кипне, прибавяме обелените чушки и лука, нарязани на ситно. Когато лукът омекне, сваляме от котлона и пасираме до получаването на еднородна смес. След това наливаме сметаната и започваме да добавяме от зеленчуковия бульон, докато постигнем желаната гъстота.

Връщаме тенджерата на котлона и изчакваме да заври, като накрая подправяме със сол и черен пипер. Хляба нарязваме на кубчета и го овкусяваме със зехтин, мащерка, розмарин и настъргано сирене. Нареждаме го в тава и печем няколко минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато стане хрупкав. Добър апетит!

Евгени Пенчев
Евгени Пенчев Отговорен редактор
Новините днес