Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази съставка е тайната на перфектно сварения ориз

14 септември 2024, 22:51 часа

Има една тайна съставка, която може да направи ориза сочен и вкусен.

Тайната съставка за перфектно сварен ориз 

Ако искат оризът да се свари перфектно, трябва да добавите оцет.

След като оризът достигне точката на кипене, трябва да го оставите да къкри, докато водата се изпари, за да получите кремообразна текстура. Въпреки това, ако след това добавите малко оцет, можете да направите процеса по-безопасен и да предотвратите залепването на зърната на дъното на съда. Добавянето на киселинна съставка към всеки вид ориз може да помогне на зърното да придобие идеалната текстура и вкус.

Кой ориз е най-полезен и кой трябва да го яде?

Добавянето на оцет е предимно за вкус, но освен той ще "разбие" този лепкав слой нишесте по повърхността на сварения ориз и ще му попречи да се сгъсти и да стане на "топки". Не е нужно да добавяте много, достатъчна е само една чаена лъжичка на чаша ориз и е най-добре да я добавите към края на процеса на варене, когато водата наистина се е изпарила.

Почти по целия свят, включително и у нас, много ястия се приготвят от ориз, така че той с право е включен в списъка на най-популярните хранителни продукти.

Кой ориз е здравословен?

Много зависи от метода на обработката му. Различните сортове оризови зърна се обработват по различен начин и имат различни хранителни свойства.

Един от най-здравословните видове ориз е тази с кафяв цвят, който е подложен на минимална обработка – премахната е само на външната обвивка, като същевременно се запазват повечето от хранителните вещества на зърното.

Белият ( полиран) ориз се обелва и се премахва обвивката на зърното - това е най-често срещаният вид обработка на зърното.

Пропареният ориз е предварително задушен ориз, което помага на зърната да се слепват по-малко при готвене.

Оризовото брашно представлява смлени зърна, обикновено бял (олющен) ориз. Често се използва за производство на оризови юфка и различни видове печива. Оризовото брашно е основната съставка в произвежданите в търговската мрежа бебешки каши и е незаменима при производството на бебешки пюрета.

Ястията с ориз съдържат много въглехидрати. Благодарение на това те бързо носят усещане за ситост. Поради ниското съдържание на фибри, ястията, приготвени от бели сортове ориз, не натоварват червата. Това е причината коментираната зърнена храна да се превърне в един от основните диетични продукти.

Оризът се счита за ниско алергичен продукт. Той играе централна роля в диетата на хората с непоносимост към глутен. В този случай може да се използва и оризово брашно или оризово нишесте за приготвяне на различни ястия.

Оризът, богат на въглехидрати, също се препоръчва да бъде включен в менюто на спортисти и хора с висока физическа активност.

3 вида ориз, които не трябва да ядете

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес