Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете си шоколад "Тоблерон" у дома и никога повече няма да си купите друг сладкиш

09 януари 2024, 13:23 часа

Повечето хора обичат да си похапват шоколад от време на време. И докато на пазара има огромно разнообразие, но и все повече шоколади, които на вкус не се доближават до истинския шоколад, то човек може да си купи няколко качествени продукта и да си направи вкусно шоколадово изкушение и у дома. За целта са необходими качествен шоколад, малко захар, домашен мед и бадеми.

И за да бъде домашният ви шоколад още по-впечатляващ, може да го оформите като добре познатия Тоблерон. Швейцарският шоколад се разпознава изключително лесно по специфичната му триъгълна форма и мекия вкус, който си подхожда с леката хрупкавина на малките парчета нуга, които съдържа.

От логото на Toblerone ще премахнат връх Матерхорн

Добрата новина е, че ако искате да си приготвите това шоколадово изкушение у дома, може да го направите с минимум усилия. Може да оформите шоколада като Тоблерон или в друга форма, това не е от особено голямо значение, защото вкусът определено е завладяващ.

Домашен шоколад “Тоблерон”

Необходими продукти:

За шоколада:

  • 100гр. млечен или черен качествен шоколад;
  • 10-20гр. бадеми, нарязани на ситно;
  • За бадемовата нуга:
  • 25гр. цели или 50гр. нарязани на ситно бадеми;
  • 1 белтък;
  • ½ ч.ч. захар;
  • ¼ + 1/8 ч.ч. мед;

Начин на приготвяне:

Първо се започва с приготвянето на бадемовата нуга. Затоплете захарта и меда в съд с дебело дъно, след като захарта се разтопи, не я бъркайте, а я оставете да достигне до 142 градуса. Ще ви бъде необходим готварски термометър, за да може да измерите прецизно температурата. Разбийте белтъка на сняг и когато захарният сироп достигне необходимата температура, изсипете го внимателно при белтъка, като бъркате непрекъснато. Трябва да получите гъста и лъскава смес. Накрая прибавете бадемите и разбъркайте хубаво. Разстелете бадемовата нуга в предварително намаслена силиконова форма или тава, за да изстине и стегне. След това я нарежете на малки парчета.

Това е количеството шоколад, което може да консумирате всеки ден

Продължава се с приготвянето на шоколада. Разтопете 2/3 от него на водна баня, след което прибавете и останалата част и бъркайте хубаво, докато се разтопи напълно и се получи хомогенна смес. В силиконова форма за шоколад разпределете от разтопения шоколад по стените, като се постараете да ги покриете добре. Оставете настрана за 5-6 минути, докато стегне, поръсете отгоре парченца нуга и бадемите, след което изсипете останалия шоколад. Ударете леко няколко пъти формата в плота, за да отстраните въздушните мехурчета. След това приберете силиконовата форма в хладилника за няколко часа, като преди да поднесете десерта, задължително са убедете, че е достатъчно стегнал и подходящ за консумация.

Да Ви е сладко!

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес