Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави сладко без захар

25 август 2024, 22:00 часа

В днешно време много хора търсят начини да намалят консумацията на захар, без да се лишават от любимите си десерти. Един от начините да направите това е чрез приготвянето на сладко без захар, което е не само по-здравословно, но и запазва естествения вкус на плодовете. В тази статия ще ви разкажем как лесно да приготвите сладко без добавена захар у дома, като използвате само пресни плодове и лимонов сок.

Приготвяне на сладко без захар

Необходими съставки

За да направите сладко без захар, ще ви трябват следните съставки:

  • 2 килограма пресни плодове по ваш избор
  • Сокът от половин лимон

Как да се отървете от желанието за сладко завинаги?

Подготовка на плодовете

Започнете, като подготвите плодовете. Измийте ги добре и ги нарежете на малки парчета, ако използвате по-големи плодове като праскови или ябълки. Ако плодовете са дребни, като малини или боровинки, можете да ги оставите цели.

сладко от бели череши

Процес на готвене

Прехвърлете плодовете в тава и добавете малко вода – около един пръст от дъното на тавата. Това ще предпази плодовете от залепване и изгаряне, докато започват да си пускат сока. Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Лимонът ще помогне за запазването на яркия цвят на плодовете и ще придаде лека киселинност, която ще подчертае техния вкус.

Печене

Поставете тавата с плодовете във фурната и печете на 160 градуса за около 1,5 до 2 часа. По време на печенето периодично разбърквайте, за да се уверите, че плодовете се готвят равномерно и не залепват. През това време водата ще се изпари, а плодовете ще се редуцират, като концентрират своя вкус.

Топ 5 на най-вкусните десерти без захар

Съхранение

Когато сладкото е готово, го прехвърлете в стерилизирани бурканчета, докато е още топло. Завъртете бурканчетата с капачките надолу и ги оставете да изстинат за около 4-5 часа. След това, за да увеличите срока на годност на сладкото, можете да ги стерилизирате допълнително, като ги поставите в голяма тенджера с вода и ги варите за около 10-15 минути.

Приготвянето на сладко без захар е не само лесен процес, но и чудесен начин да се насладите на автентичния вкус на плодовете, без да добавяте излишни калории. Следвайки тези стъпки, можете да създадете домашно сладко, което е здравословно и дълготрайно. Това е идеалният начин да запазите лятото в буркан и да се наслаждавате на натурални сладости през цялата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес