Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави консервиране на печен пипер в буркани

22 август 2024, 23:17 часа

С настъпването на есента идва и времето за приготвяне на зимнината. Един от най-любимите продукти за съхранение е печеният пипер, който е неизменна част от българската трапеза. Консервираният печен пипер е отличен избор за всякакви ястия през студените месеци - от салати до вкусни основни блюда. Ако искате да запазите вкуса на лятото в буркан, следвайте тази проста и ефективна рецепта.

Необходими продукти

За да консервирате печен пипер, ще ви трябват следните съставки:

  • 5 кг зелени и червени чушки
  • Морска сол

Тази разядка с печени чушки е хит мрежата

Как да консервираме печен пипер?

Първата стъпка е да подготвите чушките. Почистете ги старателно от семената и след това ги изпечете, докато не омекнат и кожата им не се обели лесно. За да улесните беленето, поставете изпечените чушки в голяма тенджера и ги захлупете с капак. Оставете ги да се задушат за няколко минути, което ще направи обелването много по-лесно.

След като чушките са обелени, поръсете ги обилно с морска сол. Солта не само ще подобри вкуса, но и ще помогне за тяхното дългосрочно съхранение, като предпази чушките от разваляне.

печени чушки

Следващата стъпка е да напълните предварително подготвените сухи буркани с обелените и осолени чушки. Затворете плътно бурканите с капачки и ги наредете в широк съд, на дъното на който сте поставили подложка, за да предотвратите директен контакт с дъното на съда.

Залейте бурканите с топла вода, така че водата да покрие капачките. Тази стъпка ускорява процеса на варене и осигурява равномерна температура около бурканите. Когато водата заври, оставете бурканите да врят за около 10 минути. След това ги извадете и оставете да се охладят.

Печени тиквички с яйце на фурна: Ето как се приготвят

Съхранение и употреба

След като бурканите са напълно охладени, съхранявайте ги на тъмно и хладно място. Консервираният печен пипер ще запази своя вкус и аромат през цялата зима, като е идеален както за свежи салати, така и за готвене или пълнене.

Тази проста рецепта ще ви позволи да се насладите на аромата на летните чушки дори и в най-студените зимни дни. С готовите печените чушки можете да приготвите различни ястия като чушки бюрек или панирани чушки – идеален избор за бърза и вкусна вечеря.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес