Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим вкусно суши

03 януари 2014, 11:20 часа

Необходими продукти:

Нори (кори) за суши

1 ч.ч. ориз за суши

1 авокадо

1 краставица

моркови

соев сос

Уасаби (японски хрян)

1 ч.л. хималайска сол

1 ч.л. кафява захар

3 с.л. оризов оцет

*по възможност, закупете си био продукти (ориз, авокадо, краставица и моркови)

Начин на приготвяне:

Измийте добре и сварете ориза с вода в съотношение 1:3. Когато оризът поеме водата, свалете го от котлона и го оставете да се охлажда. Отделно смесете оризовия оцет със захарта и солта и загрейте леко, за да се разтворят добре кристалите. Залейте ориза с оцета, разбъркайте леко и оставете да се охлади. Така оризът се овкусява и придобива лъскав вид.

Върху рогозка за навиване на суши поставете един лист нори с гладката страна надолу. Намокрете ръцете си и вземете топка ориз. Внимателно я разстелете върху листа. Дебелината трябва да бъде около 1 см, а в края на листа трябва да оставите около 2 см за завършек. В началото, от където ще навиваме, размажете малко уасаби. Внимавайте, много е люто, така че намажете съвсем тънък слой.

Поставете лентички от морков, краставица и авокадо в началото на рулото и започнете да навивате с помощта на рогозката. Притискайте съвсем леко. През цялото време поддържайте ръцете си влажни, както и ножа, с който ще режете рулцата, тъй като оризът за суши е доста лепкав. Тук можете да видите как точно става разстилането и навиването с помощта на рогозката.

Когато сушито е навито, с помощта на навлажнен нож, нарежете еднакво дебели рулца (около 2-3 см.). Поднесете с купчика соев сос. По традиция сушито се поднася и с маринован джинджифил. Ако го обичате, може да го добавите към рецептата.

Всяко рулце се захваща с помощта на дървени клечици и се потапя в соса, непосредствено преди да го хапнете.

Можете да импровизирате с плънката според вашия вкус. Само не забравяйте да използвате повече свежи зеленчуци, както и храни с доказан Био произход, съветват от сайта zdravosloven.com.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес