Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да консервираме грах, така че да е свеж за зимата

21 август 2024, 00:00 часа

Когато студените зимни дни настъпят, няма нищо по-приятно от това да отворите буркан с консервиран грах и да усетите свежия му вкус, сякаш е току-що набран. Грахът е чудесен източник на витамини и минерали, които могат да бъдат запазени през цялата година чрез правилно консервиране. В тази статия ще разгледаме два изпитани метода за консервиране на грах, които ще ви помогнат да съхраните неговата свежест и хранителни качества за дълго време.

Рецепта 1: Традиционно консервиране на зелен грах

Необходими съставки:

  • Зелен грах в шушулки
  • Захар
  • Морска сол
  • Оцет

С този лесен трик веднага разбираме дали грахът в буркана е твърд или сладък и мек

Начин на приготвяне:

  1. Първата стъпка е да сварите шушулките с граха. Залейте ги с вода и оставете да врят на умерен огън около 60 минути. След това ги охладете и обелете граха от шушулките. Подгответе половинлитрови буркани, като във всеки от тях поставите вече обеления грах и го залеете с вряла вода.
  2. Веднага след това, излейте водата от бурканите, добавете по една супена лъжица сол и захар във всеки буркан, и отново кипнете водата, за да я охладите. За да придадете леко кисела нотка на консервата, добавете по една супена лъжица оцет към всяка порция грах. След като залеете бурканите с приготвената течност, ги запечатайте добре.
  3. Поставете бурканите в широка тенджера, напълнете я с топла вода до нивото на гърлата на бурканите и ги стерилизирайте за около един час. След стерилизацията, извадете бурканите, обърнете ги с главата надолу и ги увийте в топла кърпа, докато напълно изстинат. Този метод на охлаждане помага за по-доброто запазване на съдържанието.

грах

Рецепта 2: Лесно консервиране на грах с минимални усилия

Необходими съставки:

  • Чиста вода – 1,5 литра
  • Морска сол – 1,5 чаени лъжички
  • Захар – 1,5 чаени лъжички
  • Зелен грах – 2 кг

Начин на приготвяне:

  1. Тази рецепта е по-проста, но също толкова ефективна. Започнете с кипване на водата в голяма тенджера. Към врящата вода добавете солта, захарта и граха. Оставете сместа да ври на среден огън за около 30 минути. След като грахът се свари, го прехвърлете в предварително стерилизирани буркани.
  2. Останалата течност, в която грахът се е варил, отново кипнете и след това я използвайте за заливане на бурканите. Запечатайте бурканите плътно и ги обърнете с главата надолу. Увийте ги в топла кърпа и оставете така, докато се охладят напълно. Този процес ще осигури сигурно запечатване и ще запази граха свеж за дълго време.

Вкусна яхния от грах в консерва

Консервирането на грах е лесен и полезен начин да запазите неговия вкус и хранителни свойства през зимата. Независимо дали изберете по-традиционния метод с оцет или по-лесната рецепта, и двете техники ще ви осигурят чудесни резултати. С малко усилия и правилна подготовка, можете да се насладите на свежия вкус на зелен грах по всяко време на годината.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес