Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трудоустройката

12 юли 2023, 21:51 часа • 2935 прочитания

80-те години на миналия век Михаил Горбачов започна т.нар. Перестройка - преустройство на СССР и социалистическия лагер, което по замисъл трябваше да спаси строя и да намали ръководната роля на КГБ.

Строят в крайна сметка рухна, но ръководната роля на службите остана.

У нас в цялата история на Третата българска държава наблюдаваме процеса на Трудоустройката - как да трудоустроим един или друг другар, затова, че е наш другар и не може да не е устроен някъде.

***

Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че създава политическо движение, което ще се превърне в партия.

Още в първото си политическо изказване Гешев показа кого ще трудоустроява, ако се докопа до власт (съмнителна работа, но все пак).

Гешев се позиционира в полето на консерватизма и родолюбието, които у нас се разбират като продължение на ченгеджизма с политически средства.

Освен че наговори куп популистически дивотии за политическите си намерения, Гешев показа лого с меч - хералдика, която наподобява гербовете на Държавна сигурност и КГБ. Гешев и преди е давал на публиката знаци за принадлежност - още като кандидат за главен прокурор се беше снимал с цял отбор академици - стари чекисти, някои вече не са между живите.

Тоест политическият му проект е поредното крило от Партията на чекистите.

За тях е характерно, че се опитват да покрият целия политически спектър, така че конкуренцията да е в квадратурата на техния кръг.

Затова и потенциалните избиратели на софийския кмет реагираха остро до истерия на кандидатурата на Васил Терзиев, произхождащ от семейство, ангажирано с десетилетия по най-високите етажи на ДС.

Не е въпросът за произзхода и да отговаря за родителите и прародителите си.

Въпросът е, че не сме сигурни дали този неизвестен и непубличен човек, заемайки един от най-високите обществени постове, няма да започне да трудоустроява всички чекисти - семейни приятели.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес