Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да готвим еко-френдли и политически коректно

29 януари 2022, 07:50 часа • 4886 прочитания

Наскоро българският народ полудя заради някаква измислена класация в британска медия - кое европейско традиционно ястие оставя най-голям въглероден отпечатък - питаше се статията. Сиреч - кое ястие е най-неекологично в светлината на Зелената сделка и световните усилия за намаляване на вредните емисии.

Според тази статия българската мусака ужким била най-неекологичната манджа на целия Стар континент. Кошмарът на Грета Тумбак.

Това естествено е гнусна клевета, срещу която нашият горд народ започна сърдито да шуми. Хората запретнаха крачоли и дни наред опровергаваха тази лъжа, която сложи мазно петно на нашата национална кухня (нищо, че мусаката е част от османското наследство).

Статията беше извънредно сериозна и строго научна, ако разбира се приемаме за наука например съветите на Наталия Кобилкина или Алена.

Само няколко часа след като статията се завъртя из българските средства за масово осведомяване се появиха хора, които се заканваха на “Брюксел, който ни забрани мусаката” - въпреки че клетият Брюксел хабер си няма за някаква измислена статия в британски сайт.

Но народът си е прав да полудява - на такива сериозни писания трябва да се реагира с цялата емоционалност на националния характер.

Решихме да отговорим и ние от ПРАС-ПРЕС със също толкова сериозна статия, в която даваме няколко препоръки какво да готвим, без да се излагаме пред чужденците с висок въглероден отпечатък и лош холестерол.

***

Първата рецепта, която препоръчваме на нашите читатели, е Българо-македонската веган мусака. Тя се прави без месо и без македонска наденица, за да няма спорове за идентичността. Мусаката е също без заливка от яйца, без картофи и още нещо. За нея не се хаби ток или други горива, които сега са много скъпи. Тази мусака е символ на приятелството ни с Македония, защото е също толкова съдържателна и има отрицателен въглероден отпечатък с нулева енергийна зависимост.

Силно препоръчваме и Веган-шишчетата от Шиши. Те също са с отрицателен въглероден отпечатък, правят се от липсващите части на отслабналия Шиши.

Понеже са пандемични времена и Шиши е голям дарител, чухме, че от мазнините, които са му отстранили, козметици са направили сапун, който ще се дари на нуждаещи се, за да си покрият елементарните нужди в тия времена, когато всички трябва да си мием ръцете много усърдно.

Много силна кулинарна рецепта с малко по-голям въглероден отпечатък и красив рисунък е Пълненото чекмедже по банкянски. Но то има едно неудобство - човек, който може да си позволи пълнено чекмедже, добива фигура на чувал с пачки, отмъкнати от магистрала “Хемус”.

Чухме и за една не много хуманна процедура, с която гушели някаква Цаца, което е странно, защото рибите нямат гуша като френските гъски. Ала както при гъските, мъчителите искали с това гушене да увеличат черния дроб на Цацата - но ние сме против тия варварски практики в кулинарията!

Без да си сменя рецептата и формулата, известният Турски паток, който някои наричат Балкански паток, вече ще се казва Турска пуйка в собствен газ - за да няма повече обърквания. Това се прави и във връзка с Възродителния процес на Турция в ООН, която вече е Тюркийе (Turkiye) - досега ставаха обърквания, защото na английски думата за името на Турция е същата като за пуйка - Turkey.

Други лесни, бързи и вкусни рецепти, с които може да блеснете дори в “Черешката на тортата”, са Патица по кърджалийски, Прилеп по ухански и Фурми по дубайски.

След историческия 50 конгрес на БСП пък много актуални стават Корн-флейките - в чест на поредната неуспешна оставка на Корнелия Нинова.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес