Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМРО не изключва самостоятелно явяване на изборите

04 февруари 2021, 14:02 часа • 1241 прочитания

Позицията на Националния съвет на ВМРО от неделя клони към самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори, обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Решението на ВАС няма отношение към самостоятелното явяване. "С НФСБ и вчера разговаряхме, имаме много нормални контакти, отношения. Разговорите с тях не са приключили. Единствените, с които водим разговори, са НФСБ. Към момента имаме получена официално подкрепа и от няколко политически партии и граждански сдружения, които ще подкрепят нашата кампания за парламентарните избори, но това като му дойде времето. Кампанията все още не е започнала, няма смисъл да го говорим", заяви Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ.

Каракачанов присъства на отбелязването на 149 години от рождението на войводата Гоце Делчев пред паметника му в Борисовата градина в София.

Каракачанов заяви за пореден път, че личността на Гоце Делчев трябва да обединява хората от Република България и Република Северна Македония, а не да ги разделя и напомни думите му: „Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.“

„Гоце Делчев имаше възможност да поеме по друг път, но той избра пътя на Ботев и Левски, на Раковски и Бенковски – на революционерите, които се жертваха да я има България. И самият Гоце Делчев положи своите кости за свободата на българския народ в Македония. В последните месеци тече напълно безсмислен спор чий е Делчев. Това не е работа нито на сегашните историци, нито на сегашните политици. Защото Гоце Делчев сам е казал многократно, проявявал и декларирал – и с клетвата пред Н В княза във Военното училище, със своето учителстване в българските училища като преподавател по български език и българска история. Не може да ме убедите, че този човек не е истински български патриот. Лошото е, че вместо личността му да е онзи мост, по който да преминем заедно с нашите сънародници от Северна Македония по пътя към ЕС и съвместно бъдеще, то този мост се минира от криворазбрани идеологии и комплекси за малоценност и опити да бъде присвоено делото на един човек“, каза Каракачанов и добави: "Няма да допуснем Гоце Делчев да бъде асимилиран посмъртно! Нито е морално, нито е християнско, нито е европейско". Той допълни, че тези общи личности могат да са онова обединително звено, което да сложи точка на безсмисления спор и разединение.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес