Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТАСС: Премиерът на България изрази готовност да подаде оставка

05 август 2020, 17:00 часа • 4701 прочитания

Министър-председателят на България Бойко Борисов продължава консултациите с коалиционните партньори за възможни изходи за излизане от кризата, съобщи ТАСС. Изявлението е по повод масовите протести, които продължават 28 дни подред.

За възможността да подаде оставка премиерът съобщи на извънредно общонационална конференция на политическа партия ГЕРБ, чийто лидер е.

В партийния форум участваха няколко хиляди човека.

„Готов съм да напусна поста по всяко време, вече съм го правил и съм готов да го направя отново. Не искам заради мен да има напрежение. Аз не съм Радев, който се радва, когато хората се бият и блокират улиците. Не се страхувам от служебно правителство, но не вярвам на Радев, не вярвам, че изборите ще бъдат честни”, цитира агенцията изказването на премиера.

Министър-председателят заяви, че още в сряда има готовност да обяви датата на оставката си.

„Основното ми желание е да видя България обединена”, подчерта Борисов.

В партийния форум взеха участие членове на партия ГЕРБ от цялата страна, включително и депутати от Народното събрание, министри, кметове на градове и други активисти.

ТАСС припомня, че първият масов протест в България се състоя на 9 юли, когато пред сградата на президентството се събраха над 1000 души в подкрепа на Радев, сред които и представители на различни политически партии и обществени организации. Оттогава митингите и шествията под лозунга „Да защитим демокрацията!” с участието на няколко хиляди души станаха ежедневие и се провеждат в различни градове на страната.

Протестиращите настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Кабинетът, според тях, е „затънал в корупция” и за времето на управлението си не е успял да осигури приличен живот на гражданите и достойно заплащане, което да позволи хората да работят успешно в България, а не в други европейски държави.

Протестиращите обвиняват Гешев в нападки срещу президента на страната Румен Радев, в организирането на показни обиски и арести и в нарушаване на закона.

В българската столица протестиращите разположиха три палаткови лагера на няколко ключови кръстовища и блокираха движението в центъра на София. Петима от протестиращите обявиха гладна стачка. Направени бяха опити да се блокират магистралите в страната.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес